KıbrısManşet

“Lefkoşa bölgesindeki binalar daha güvenli”

Ülkemizde yapı denetim konusunda devletin bir uygulaması olmadığını vurgulayan Mimar Onur Olguner, ülkede yapı denetimini uygulanan tek kurumun Lefkoşa Türk Belediyesi olduğunu ifade etti

Gizem İNCEÖZ

LTB eski meclis üyesi Mimar Onur Olguner, GIYNIK TV’de İçsel Bakış programına konuk oldu ve Mine İçsel’in sorularını yanıtladı. Türkiye’de yaşanan ‘asrın felaketi’nin ardından ülkemizde oluşabilecek bir depremde binalarımızın ne kadar dayanıklı olduğu konusu son günlerde en çok gündeme gelen konular arasında. Ülkemizde yapı denetim konusunda devletin bir uygulaması olmadığını vurgulayan Olguner, “Ülkede ‘yapı denetimi’ uygulayan tek kurum Lefkoşa Türk Belediyesi’dir. 10 Yıldır uygulanan yapı denetimi sistemi doğrultusunda Lefkoşa Türk Belediyesi sınırları içindeki bölge, diğer bölgelere göre daha güvenlidir” dedi. Onur Olguner, 2013 yılında LTB Teknik İşler Komitesi’nde hazırladıkları Yapı Denetimini aşamalarıyla aktardı;

“MİMAR VE MÜHENDİS İNŞAATTA DA SÖZ SAHİBİ OLACAK!”

Projeyi yapan mimar ve mühendislerin inşaatlarda büyük bir söz sahibi olması gerektiğinin altına çizen Olguner, mimar ve mühendislerin imzası olmadan inşaata başlanamayacağını söyledi ve şöyle devam etti;

“Mimarın ve mühendislerin tüm inşaat süreci boyunca binayı kontrol etmesini ve bununla ilgili bina biterken beyan vereceğini kabul ettirdik. Bu sayede daha güvenli ve depreme dayanıklı binaların yapıldı.”

“İNŞAATI MÜTEAHHİT YAPMALI!”

İnşaatı müteahhidin yapmasının önemli olduğunu, bunun nedenininse müteahhitlerin mimar ve mühendislerle birlikte çalıştığını söyleyen Olguner, aynı zamanda tüm sorumluluğun mimar ve mühendislerde olmasının güvenlik açısından önemli olduğunu vurguladı.

“PROBLEM VİZE STANDARTLARINA UYGUN OLMAYACAK ŞEKİLDE İNŞA ETMEKTEN KAYNAKLANIR”

Yapılarda doğabilecek bir problemin, binanın vize standartlarına uygun olmayacak şekilde inşa edilmesinden kaynaklı olduğunu ifade eden Olguner, Vize Bürosundan onaylanan projelerin depreme karşı dayanaklı olacağını söyledi.

Sismik izolasyon teknolojisinin gerekli olmadığını savunan Olguner, “Önemli olan projenin vizeye uygun yapılması! Deprem anında hem dikey hem yanal sallantıda yıkılmaması için önlemler vize standartları içerisinde bulunuyor” dedi.

“BU SİSTEM DİĞER BÖLGELERDE DENENDİ FAKAT BAŞARILI OLAMADI!”

Yapı Denetimi Sistemi’nin tüm bölgelerde yapılması gerektiğinin önemini aktaran Olguner, şimdiye kadar ki girişimlerin başarısız olduğunu ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki gibi çalışmadığını kaydetti.

“Diğer denenen bölgelerde başarı olunmamasının en büyük nedeninin tüm prosedürün detaylı bir şekilde yazılarak belediye meclisine sunulmaması” diyen Olguner, meclisten geçen yazılı bir beyan bulunmamasının ayrımcılık isteğine neden olabileceğine dikkat çekti.

“’KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ GEREKLİ”

Yapı denetimi konusunda devletin şu an bir uygulaması olmadığından bahseden Olguner, Eşkişehir’i örnek göstererek ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ yapılması gerektiğini önerdi.

Kentsel Dönüşüm Projesi, riskli bina statüsüne giren binaların tamamen yıkılıp yeni kat ve daireler ekleyerek yeniden inşa edilmesini olduğunu aktaran Olguner, bu proje sayesinde hem vatandaşların yeni güvenli evlerine ulaştığını hem de belediyenin binaya eklediği daireleri satarak inşaatın masrafını ortadan kaldırdığını kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu