KıbrısManşet

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde yılda 200 kalp ameliyatı yapılıyor

Kalp hastalıkları genç yaştaki bireyler arasında hızla yayılıyor.

Başhekim Yardımcısı Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Hasan Birtan ve Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Klinik Şefi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Ozan Emiroğlu, Kıbrıs Türk toplumunun kalp sağlığı ile ilgili korkutucu tabloyu GIYNIK okurları için paylaştı:

“BYPASS AMELİYATLARI 30’LU YAŞLARA DÜŞTÜ”

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde yılda 200 kalp ameliyatı yapılıyor

DEVRİM DEMİR

SİNSİ HASTALIK KALP… Kalp hastalıkları genç yaştaki bireyler arasında hızla yayılıyor. Sağlıksız ve düzensiz beslenme, stres, hareketsiz yaşam, aşırı miktarda sigara ile alkol tüketimi ve yoğun fiziksel aktiviteler ani kalp krizinin erken yaşlarda tetiklenmesine neden olabiliyor. Gençlerde kalp krizine neden olabilen diğer bir etken de uyuşturucu madde kullanımı. Kalp ritmini olumsuz yönde etkileyen uyuşturucu maddeler kalp krizine zemin hazırlayabiliyor.

YAŞ KORKUTUYOR… Başhekim Yardımcısı Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Hasan Birtan, dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıklarının her geçen yıl arttığına işaret etti. GIYNIK Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Birtan, ülkemizde kalp hastalarının yaş aralığının 30 ile 32 yaşa kadar düştüğüne işaret etti. Bypass ameliyat yaş aralığının son dönemlerde 30’lu yaşlar grubu olduğunu ifade eden Birtan, sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekti.

EMİROĞLU’NDAN ERKEN TANI ÇAĞRISI… Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Klinik Şefi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Ozan Emiroğlu, Onkoloji bölümünde oldukça etkili olan ‘Erken tanı’ olayının kalp ve damar hastalıkları içinde önemli olduğuna vurgu yaptı. Emiroğlu, erken tanı ile kalp hastalıklarının önüne geçilebileceğini söyledi.

YILDA 200 AMELİYAT… Erken Tanının önemine vurgu yapan Emiroğlu, KKTC’de nüfus artışı da başta olmak üzere toplumun yaşadığı sıkıntıların da gün geçtikçe artması nedeniyle nedeniyle kalp ameliyatlarının artışına dikkati çekti. Emiroğlu, “15 sene öncesine kadar yılda 20 ameliyat yaparken, ülkede nüfus artış ile bu sayı katlanarak arttı. Hastane profilimize yabancılar da eklendi, hastanemizde yılda 200 kalp ameliyatı yapıyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu