GenelKıbrısManşet

Lefkoşa’daki riskli binalar saptanacak

Lefkoşa Türk Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası “Hızlı Deprem Tarama Projesi” için işbirliği yapacak

LTB, depreme karşı alınacak önlemler konusunda ortak akıl ve bilimin ışığında somut adımlar atıyor

Lefkoşa’daki mevcut yapı envanterinin olası bir depremden önce risk durumları tespit edilecek

LTB VE İMO PROTOKOL İMZALADI…

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) arasından Hızlı Deprem Tarama Projesi için işbirliği protokolü imzaladı. LTB’den yapılan açıklamaya göre protokole, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile KTMMOB-İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu imza koydu. Hızlı Deprem Tarama Projesi; belediye sınırlarındaki mevcut yapı envanterinin mümkün olan en hızlı şekilde, olası bir depremden önce risk durumlarını tespit ederek gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması amaçlanıyor.

BİNALARA DEPREM RİSK PUANI…

Açıklamaya göre, LTB bünyesindeki inşaat mühendisleri tarafından binalardan toplanan veriler Bina Bilgi Formuna girilecek, hazırlanan algoritma vasıtasıyla bilgisayar ortamında hesaplama yapılacak ve binalar için Deprem Risk Puanı belirlenecek. Değerlendirme sonunda başvuru sahipleri bilgilendirilerek her koşulda binalarının müellifi olan inşaat mühendisi ile irtibata geçmeleri, müellifi bilgilendirmeleri ve gerekiyorsa ileri tetkik için Performans Analizi yaptırmaları tavsiye edilecek.

RİSKLİ BULUNMAYAN BİNALAR İÇİN UYARI…

Açıklamada, bu yöntemin binaların deprem etkisi altında yaklaşık bir değerlendirme yaptığından, riskli bulunmayan binaların depreme dayanıklı tasarım ilkelerini sağladığı sonucunun çıkarılamayacağı önemle belirtiliyor. Ön değerlendirme olan bu çalışma sonrasında binaların depreme etkisi altındaki davranışının belirlenebilmesi için ilgili binanın müellifi olan inşaat mühendisi tarafından Deprem Performans Analizi yaptırması gerekiyor.

BAŞVURULAR LTB WEB SİTESİNDEN…

Binalarını Hızlı Deprem Tarama ile inceletmek isteyen yurttaşlar www.lefkosabelediyesi.org web sitesinde “Online İşlemler” bölümüne Hızlı Deprem Taraması için başvuru yapabilecekler. Binalar, Belediye’nin inşaat mühendisleri tarafından değerlendirildikten sonra sonuç raporu başvuru aşamasında verilen e-posta adresine gönderilecek. Proje kapsamında kullanılacak metot KTMMOB-İMO Akademik Kurulu ve Deprem Komitesi tarafından geliştirildi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu