Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

Liderlerin gerçeği halkların gerçeği mi?

Şahsi Temsilci Cuellar tarafların gerçekten ne istediklerini anlamaya çalışacağım derken; “GERÇEKTEN” kelimesi Şahsi Temsilcinin ciddi bir gayret ortaya koyacağına dair ilk işaret olarak algılanabilir...

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar liderle görüştü. İlk görüşmesini Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’le yaptı. Akabinde Kıbrıslı Türk Lider Ersin Tatar ile gerçekleştirdi. Her iki görüşmeden sonra da Temsilci Cuellar çözüm için elinden gelenin en iyisini yapacağını vurguladı.

Rum Liderliği federal temelin esas alındığı çözüm istencini yeniledi. Türk Liderliği ise egemen eşit iki devletli çözüm ısrarına devam etti… Bu arada CTP, Sayın Cuellar’ın Tatarla görüşmesi öncesinde ona bir mektup takdim etti. Bu mektubun içeriğinde  CTP’nin federal çözüm temelinde bir çözüm beklentisi olduğu Temsilci Cuellar’a  anlatıldı.

Velhasıl BM  Genel Sekreterinin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar tarafların nabzını ölçmeye duruşlarının ne olduğuna dair tespitler yapmaya çalıştı. Kuvvetle muhtemel tarafların farklılıklarının nasıl giderilebileceği konusunda kapsamlı bir çalışma yapacak. Ve fakat şunu çok net ifade etmeliyim ki, Kıbrıs Türk Liderliğinin egemen eşitliğe dayalı iki ayrı devlet argümanının karşılık bulması BM’nin olasılıklar arasında yok.

Lakin buna rağmen federal kapsam içinde Türk tarafına verilebilecek güvenceler ile bu ısrarın sonunu getirecek hamleler masaya sürülebilir. Şahsi Temsilci Cuellar tarafların gerçekten ne istediklerini anlamaya çalışacağım derken; “GERÇEKTEN” kelimesi Şahsi Temsilcinin ciddi bir gayret ortaya koyacağına dair ilk işaret olarak algılanabilir… Nitekim liderlerin savundukları politikalar ve ortaya konan Türk tarafının Kıbrıs Türk Liderliğinin argüman haline gelen iki ayrı devlet politikası ile Kıbrıs Türk Halkının çözüm şeklindeki istencinin büyük oranda çeliştiğini söylemek mümkün.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu