GenelKıbrısManşet

Limnidi Kayalığı göz kamaştırıyor

Yeşilırmak’taki ‘Petra Tou Limnidi’ muhteşem görüntüsüyle dikkati çekiyor

GÜREN TİLKİ

Yeşilırmak’taki ‘Petra Tou Limnidi’ muhteşem görüntüsüyle dikkati çekiyor

Yeşilırmak köyünde yer alan Petra Tou Limnidi, Güzelyurt ve Lefke bölgesindeki bilinen en eski yerleşim yeri özelliğine sahip

Toprak çağı öncesi Cilalı Taş Devri’ne ait buluntular Vouni Sarayı ile ilgili kazıntılarda ortaya çıkmıştı

Bu küçük adacık sarı bacaklı martılar ve tepeli karabatakların önemli yumurtlama yerlerinden biri olarak biliniyor

GÖRÜNTÜSÜ İLE GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Yeşilırmak kıyısının yakınında bulunan, milattan önceki yıllarda Kıbrıs’a gelenlerin ilk ayak bastığı yer olduğu söylenen “Petra Tou Limnidi” muhteşem görüntüsüyle göz kamaştırıyor. “Limnidi Kayalığı”, deniz kıyısından yaklaşık  100 metre uzaklıkta, 50 metre yüksekliğinde ve 30 metre genişliğinde. KKTC’nin en batı ucunda, Yeşilırmak köyünde yer alan Petra Tou Limnidi, Güzelyurt ve Lefke bölgesindeki bilinen en eski yerleşim yeri özelliğine sahip. Lefke bölgesindeki Vouni Sarayı’ndan, kendi küçük ancak işlevi büyük bu adayı görebilirsiniz.

KIBRIS’IN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ

Limnidi Kayalığı olarak da bilenen adacık, bölgedeki en eski yerleşim yeridir. Toprak çağı öncesi Cilalı Taş Devri’ne ait sanat eserleri Vouni Sarayı ile birlikte yapılan kazıntılarda ortaya çıktı. Adacığın sadece doğudan gelinebilen kısmının tepesinde Cilalı Taş Devri’nden kalma iki adet çok ilkel kulübe kalıntısı bulundu. Bunlardan biri açık şekilde oturma odası diğeri içinde duvara dayalı ocağı bulunan mutfaktı. Arkeologlar çakmaktaşı, kemik, iğne, çeşitli aletler ve çiftçilik gereçlerinden oluşan çeşitli objeler de ulaştı. Adanın yakınındaki kara parçasında, Cilalı Taş Devri’ne ait hiçbir kalıntının bulunmaması, Petra Tou Limnidi’nin deniz suyunun çok daha aşağı seviyede olduğu ve eski zamanlarda bile bir ada olduğunu gösteriyor. Bu adacığın muhtemelen balıkçılar için geçici sığınma yeri olduğu adadaki çeşitli katmanların üst üste olmasından anlaşılıyor. Bu küçük adacık sarı bacaklı martılar ve tepeli karabatakların önemli yumurtlama yerlerinden biri olarak da biliniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu