DünyaEkonomiManşet

Lizbon’da ev kiraları asgari ücretin 3 katı

Sadece KKTC ve Türkiye’de değil Avrupa’nın birçok ülkesinde kira fiyatları uçuyor.

Sadece KKTC ve Türkiye’de değil Avrupa’nın birçok ülkesinde kira fiyatları uçuyor.

 LİZBON’DA KİRALAR UÇTU
KKTC ve Türkiye’de gündem olan “kira artışı tartışmaları,” bir AB başkentinde zirve yaptı! Asgari ücretin 760 Euro olduğu Portekiz’in başkenti Lizbon’da 3+1 bir evin ortalama kirası 2 bin Euro’yu buluyor. Hükümet, kira artışına %2 limiti getirirken; boş ev sayısı neredeyse nüfusu geçti. Lizbonlular şikayet platformları kurup protesto gösterileri düzenlemeye başladı. Lizbon’da “Casa e um Direito” (Ev sahibi olmak bir haktır) adı altında bir hareket oluşturuldu. Lizbon’da başlayan yürüyüşler, Porto ve Braga kentlerine sıçradı.

ASGARİ ÜCRETİN ÜÇ KATI
Portekiz’de asgari ücret 760 Euro (17 bin 670 TL). Son yapılan bir araştırmaya göre, Batı Avrupa’nın en fakir ülkesi diye anılan Portekiz’de çalışanların %50’si geçtiğimiz yıl ayda bin Euro’dan (23 bin 250 TL) daha az kazandı. Buna karşın Lizbon’da tek odalı bir evin ortalama kirası bin 350 Euro (31 bin 380 TL), 3+1 bir evin ortalama kirası ise 2 bin euro (46 bin 500 TL). Lizbon’da kiralar 2015’ten bu yana %37’si geçen yıl olmak üzere %65 arttı. Lizbon kira artışında Barcelona ile Paris’i solladı. 2015’ten bu yana Lizbon’da ev fiyatları da %137’lik artışla uçuşa geçti.

ARTIŞIN ANA NEDENİ: ALTIN VİZE
Portekiz basınına göre, Lizbon’daki bu anormal kira artışının ardında ekonomik nedenlerin yanı sıra ülkenin “yabancılara” verdiği “Altın Vize” ve kısa dönem kiralama sistemi bulunuyor. “Altın Vize” kapsamında ülkede oturum izni için konut alan yabancı yatırımcılar, aldıkları evleri de yüksek bedelle kiraya verince anormal yükseliş başladı. Hükümet, konut krizinin önüne geçmek için Altın Vize uygulamasını durdururken, yıllık kira artışını da %2 oranıyla sınırlandırdı. Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne göre, ülke genelinde şu anda 723 bin 215 boş ev var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu