Güney KıbrısManşet

Larnaka’da milyon Euro’luk yatırımlar bir bir iptal ediliyor

Rum hükümetinin katı kuralları özellikle Larnaka’da yapılması planlanan milyon Euro’luk yatırımların teker teker iptal edilmesine neden oluyor

Yapılması planlanan yeni liman ve marina (Port & Marina), alışveriş merkezi ve lüks rezidanslarla yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelen Larnaka, yatırımcıları zorlayan bürokratik şartlar ve ardı ardına gelen proje iptalleriyle gündemden düşmüyor.

2021 yılında Kıbrıs Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Okulu’na ev sahipliği yapacağı duyurulan şehirde, hükümetin yüksek maliyetler nedeniyle projeyi reddettiği öğrenildi.

170 MİLYON EURO’LUK OTEL PROJESİ İPTAL

Larnaka’nın yaşadığı şoklar bunlarla bitmedi. Larnaka Belediyesi ile yaşadığı anlaşmazlığın ardından yatırım yapmaktan vazgeçen Rus yatırımcının multi-milyonluk otel inşaatının da iptal edildiği öğrenildi.

Gayrimenkul projesinin yatırımcısı Rus işadamı Nikolai Potapenko, yerel makamların kendisini bürokrasiye gömdüğünü savunarak avukatı Andreas Zachariou aracılığıyla Financial Mirror’a açıklamalarda bulundu.

Avukat Zachariou, Potapenko’nun 170 milyon Euro yatırım yapacağını, ancak projenin yedi yıldır bürokrasiye takılıp kaldığını söyledi.

Rus yatırımcı Potapenko’nun, 100 odalı beş yıldızlı bir otel ve Larnaka Kulesi adı verilen 30 katlı bir bina inşa etme planları ile Larnaka’nın Phinikoudes’teki başlıca arazilerinin bir kısmını satın aldığını belirten Zachariou , Rus yatırımcının yapacağı otelin, şehrin ilk beş yıldızlı oteli olacağına dikkat çekti. Avukat Zachariou, 30 yıldır adada yaşayan Potapenkonun “Bir lisans vermek için 7 yıl bekleniyor”  diyerek Rum hükümetini protesto ettiğini de söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI SUÇLAMALARI REDDETTİ

Larnaka Belediye Başkanı Andreas Vyras ise Nikolai Potapenko’nun iddialarına yanıt olarak Financial Mirror’a verdiği demeçte, gecikm konusunda belediyenin önemli nedenleri bulunduğunu ve suçlamaların haksız olduğunu söyledi.

Vyras, Rus iş adamının Şubat 2020’de site için verdiği son planla birlikte planlarını dördüncü kez değiştirdiğini belirterek, “Başlangıçta yatırımcı, Phinikoudes’in hassas kıyı bölgesinde, Larnaka’nın merkezi alışveriş bölgesi ve şehir merkezinde büyük bir otel geliştirme inşaatı için başvuruda bulundu ancak, bize ilettiği son planında, kullanım değişikliği ve bina katsayısının aşılması nedeniyle gecikme yaşanıyor” sözlerini kullandı.

Belediye Başkanı Vyras “Yatırımcı Phinikoudes’te 90 metrelik bir kule inşa etmek istiyor, bu yüzden bu değişikliğin belediye meclisinden geçmesi ve çevre çalışması yapılması gerekiyor,” yasaların dışında hareket etmiyoruz, biz yasalar bize ne diyorsa onu yapıyoruz” dedi.

Financial Miror’a konuşan Rum emlak uzmaları ise şehrin içinde alışveriş merkezi de bulunan bir yat kulübünden yüksek katlı otellerden ve lüks konutları içeren marina projesinden büyük bir kalkınma sağlayabileceğine işaret ederek, Rum hükümetinin bu yatırımcıları küstürmesinin ülke ekonomisini kötü etkileyeceği uyarısında bulunuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu