DünyaGenelManşet

Londra, Brexit’in etkisini kıramadı

İngiltere’de ev fiyatları patlarken, artıştan ‘en düşük payı’ Başkent aldı

Mayıs itibarıyla ülke çapında yıllık %9,5 oranında artan fiyatlar Londra’da %3,1’de kaldı

HALİFAX’IN MAYIS RAKAMLARI… İngiltere’nin en büyük konut kredi kuruluşlarından Halifax’tan yapılan açıklamada; Mayıs ayı itibarıyla yıllık bazda konut fiyatlarının ülke çapında %9,5 oranında arttığı vurgulandı. Açıklamada, başta Londra olmak üzere fiyatların Güney İngiltere’de daha yavaş arttığına dikkat çekildi. 7 Haziran’da açıklanan Mayıs ayı rakamlarına göre, Londra’da yıllık bazda ev fiyatları sadece %3,1 oranında artış gösterdi. Londra (Greater London) ile çevresindeki konutların fiyat artışının yavaş kalmasının ana nedeni, Brexit ve yabancılara yönelik vergiler olarak ön plana çıktı.

BREXİT ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİLDİ… GIYNIK Property’nin The Guardian gazetesinden derlediği bilgilere göre, Halifax Genel Müdürü Russell Galley, Londra’daki fiyatlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Geleneksel olarak ulusal konut fiyat artışının arkasındaki itici güç olan İngiltere’nin güneyi, diğer bölgelerin gerisinde kaldı. Buna, ortalama fiyatların geçen yıla göre %3.1 arttığı Londra da dahildir. Ülkede ikamet etmeyenlere yönelik damga vergisine ilişkin son ek ücretler ve Brexit’in uzun vadeli etkilerine ilişkin endişeler, Londra’nın konut piyasasına zarar verdi. Ancak, küresel mali krizin ardından bir patlama yaşayan Londra emlak fiyatlarının zaten son derece pahalı olduğu unutulmamalı.”

FİYATLAR 12 AYDA 22 BİN STERLİN ARTTI… Halifax raporunda, İngiltere’nin ülke çapındaki karantina kısıtlamalarının ilk kez gevşetildiği (geçici bir ‘dondurma’ sürecine de işaret edildi) Mayıs 2020’de konut piyasasının kademeli olarak yeniden açıldığını hatırlatarak, bir yıllık süreçte ev fiyatlarına ortalama 22 bin sterlin eklendiğini bildirdi. Bu miktar, konut fiyatlarının son 7 yılın en yüksek düzeyi olan %9,5 oranında arttığı anlamına geliyor. Halifax’a göre 2021’de ülkede ortalama bir konutun fiyatı aylık bazda %1,3, çeyreklik bazda ise %2,4 yükseldi. Mayıs ayındaki artışla birlikte İngiltere’de ortalama konut fiyatları tarihi zirve olan 261 bin 743 sterlini gördü. Ülkede, yaz ayları boyunca piyasanın canlı kalması ve fiyatların artması bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu