DünyaEkonomiGenelManşet

Londra’da konut kiraları hızlı düştü

İngiltere genelinde kiralar yüzde 2 artarken, Londra yüzde 0.4 düştü

Londra’da en ucuz kiralık konutlar Doğu’da, en pahalı kiralık konutlar ise Batı’da

11 YILIN EN HIZLI DÜŞÜŞÜ… İngiltere’nin başkenti Londra’da gayrimenkul kiraları Ağustos ayında son 11 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. İnsanların pandemi sonrasında kırsal bölgelerde yaşamaya yönelmelerinin de etkisi ile Londra konut kiraları yüzde 0.4 geriledi ve bu 2010’dan bu yana görülen en büyük düşüş oldu. Temmuz ayında kiralar yüzde 0.1 düşmüştü. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, Ağustos’ta sona eren 12 ayda İngiltere’de kiralar yüzde 1.3 yükseldi. Londra dışarıda bırakıldığında İngiltere genelinde kiralar yüzde 2 arttı. Temmuz ayında kiralar yüzde 1.9 yükselmişti.

EN UCUZ DOĞU, EN PAHALI BATI LONDRA… Londra’da Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak ikamet ettiği Kuzey ve Güney Londra semtlerindeki kiralar 1+1 dairelerde 1,000-1,150 sterlin civarında, 2+1’den başlayan evlerin aylık kiraları ise 1,250 sterlinden başlıyor. Doğu Londra, Güney Doğu, Güney Batı ve Kuzey Batı Londra’nın kiraları biraz daha düşük seviyede. Ancak, merkez Londra’ya yaklaştıkça kiralar da artıyor. Metropolün en pahalı kiraları ise Batı Londra’daki konutlarda ortaya çıkıyor.

KONUT FİYATLARI DA YÜZDE 0.7 ARTMIŞTI… Bu arada, İngiltere’de konut fiyatları geçtiğimiz Ağustos ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0.7 oranında arttı. Ağustos ayı itibarıyla ülkede ortalama bir konutun fiyatı 262 bin 954 sterlin seviyesine yükseldi. İngiltere’de konut fiyatları geçen ay yıllık bazda yüzde 7.1 oranında artış yaşarken, söz konusu rakam Temmuzda yüzde 7.6 olarak kayıtlara geçmişti. İngiltere’deki konut yatırım uzmanları ülkede konut fiyatlarındaki artışın hız kesmeye başladığını bildirdi. Uzmanlar, “Konut sahibi olmak isteyenler, hala çok düşük seviyede olan konut kredisi oranlarından faydalanıyor. Ancak, talepte azalma olduğu için fiyat artışı hız kesti” dediler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu