DünyaEkonomiManşet

Londra’da talep arttı, fiyatlar rekor kırdı

Şubat ayında emlak acentelerinde reklamı yapılan evlerin ortalama maliyeti %2,3 artarak 348 bin 800 sterline yükseldi

Birleşik Krallık’ta Şubat ayında piyasaya sunulan konutların fiyatı son 7 yılın en hızlı artışını gösterdi

LONDRA ARTIŞIN ANA NEDENİ

Birleşik Krallık’ta konut fiyatları, Londra’da pandemi nedeniyle düşen talebin toparlanıp artmasının etkisiyle Şubat ayında son 7 yılın en hızlı yıllık büyüme oranını yakaladı. Şubat’ta konut fiyatları Ocak ayına göre %2,3 oranında artarken, geçen yılın aynı dönemine göre de %9,5 oranında yükseldi. Söz konusu yıllık artış oranı, Eylül 2014’ten bu yana görülen en büyük artış olarak kayıtlara geçti. İngiltere’nin en büyük çevrimiçi emlak portalı Rightmove’un verilerine göre, bu ay içinde piyasaya çıkan evlerin ortalama fiyatı, Ocak ayına kıyasla 7 bin 800 sterlin artarak 348 bin 800 sterline yükseldi.

BoE’NİN FAİZ ARTIRIMINA RAĞMEN

İngiltere’deki konut piyasası halen düşük borçlanma maliyetleri ile destekleniyor. Mortgage faizi oranları, İngiltere Merkez Bankası’nın BoE’nin Aralık ayında faiz oranlarını %0,1’den %0.25’e yükseltmesinin ardından artmıştı. Ancak, birçok kredi sağlayıcı kurum faiz oranlarını yükseltmesine rağmen oranlar tarihsel olarak düşük seviyede. BoE’nin son 30 yılın en yüksek enflasyon oranıyla mücadelede daha fazla faiz artışı yapması bekleniyor. Bu nedenle pek çok ekonomist, yükselen faiz oranlarının ve yaşam maliyeti krizinin bu yıl emlak piyasasını vuracağı konusunda uyarıyor.

ÇALIŞANLAR OFİSLERE DÖNMEYE BAŞLADI

Londra Şubat ayında, ülkenin geri kalanına kıyasla olası alıcılardan gelen konut arama sorgulamalarında büyük artış kaydetti. Başkentte sorgulanan fiyatlar da ulusal ortalamadan daha hızlı bir şekilde aylık %6 oranında arttı. Rightmove, bu trendin pandemi kısıtlamalarının sona ermesini ve Londra konut piyasasının diğer bölgelerden daha düşük performans gösterdiği iki yılın ardından çalışanların ofislere geri dönmeye başlamasını yansıttığını söyledi. Geçen yılın aynı dönemine göre ortalama %16 daha fazla potansiyel alıcı acentelere yönelirken, yeni emlak ilanları %11 arttı. Rightmove’un verileri, web sitesinde listelenen 13 binden fazla emlak acentesinin 12 Şubat’a kadar piyasaya çıkan emlak ilanlarına dayanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu