DünyaEkonomiGenelManşet

Londralılar şehir dışına kaçıyor

Covid karantinalarında daha fazla alan ve yeşillik arayan rekor sayıda Londralı banliyölere kaçıyor

İngiltere’de konut fiyatları Temmuz’da Halifax’a göre %0,4, Nationwide’a göre %0,5 düştü

2021’DE 60 BİNDEN FAZLA LONDRALI TAŞINDI… İngiltere’deki emlak çevrelerinin verdiği bilgilere göre rekor sayıda Londralı, “daha fazla yer için” başkentten banliyölere kaçıyor. Uluslararası emlakçılar zinciri Hamptons’a göre, bu yılın ilk altı ayında 60 bin’den fazla Londralı evini satarak, banliyölere taşındı. Bu sayı son 15 yılın en yüksek rakamı. Ev sahiplerinin Covid karantinaları sırasında daha fazla alan ve yeşillik aradıkları için kaçmaya karar verdikleri belirtiliyor. Londralılar, bu yıl şimdiye kadar başkent dışındaki tüm alıcıların %8,6’sını oluşturdu. Rakamlar 2020’de rekor seviye olan %6,6’dan daha yüksek bir oran. Londralılar; en iyi destinasyonları olan Surrey’deki Tandridge de dahil olmak üzere yeni mülkleri için ortalama 389 bin 975 sterlin ödüyor.

MORTGAGE KREDİLERİNDE REKOR ARTIŞ… İngiltere’de Mortgage kredilerinde Haziran ayında rekor oranda artış olduğu da bildirildi. Mortgage kredilerinin artmasında, damga vergisi için tanınan indirim avantajının Haziran sonunda bitmesinden önce komut alımı için acele edilmesi etkili oldu. Haziran ayında İngiltere’de mortgage kredileri net 17,9 milyar sterlin arttı ve toplam 81 bin 300 mortgage başvurusuna onay verildi. Bu arada, Haziran ayında İngiltere’de tüketici kredileri ise nette 0,3 milyar sterlin arttı. Tüketici kredilerinde net büyüme geçen yılın aynı dönemine göre %2,2 azaldı.

TEMMUZ’DA KONUT FİYATLARI DÜŞTÜ… İngiltere’de konut fiyatlarının Temmuz’da Halifax’ın verilerine göre %0,4, Nationwide’ın verilerine göre ise %0,5 oranında düştüğü açıklandı. Ancak, fiyatlar Temmuz 2020’ye kıyasla %7,6 oranında yükseldi. Halifax’ın Konut Ekonomisti Martin Ellis, “Temmuz verileri, satışların azaldığını ve konut stoklarının eridiğini gösteriyor. Tedarik sıkıntılarına, düşük faiz oranları ve süregelen güçlü talep de eklendiğinde kısa vadede konut fiyatlarını yukarı yönlü etkileyebilir” dedi. Halifax verilerine göre bu yılın Temmuz ayı itibarıyla ülkede ortalama bir konutun fiyatı 261 bin 221 sterline yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu