DünyaGenelManşet

Londra’nın göçmen tasarısı “Nazi İşi”

Londra’nın göçmen sınırdışı etme tasarısını “Nazi işi” bulan İngiltere’nin efsane milli futbolcusu Gary Lineker’ın BBC’den kovulması istendi.

Efsane golcü, İngiltere’nin Hindistan kökenli Başbakanı ile yine Hindistan kökenli İçişleri Bakanı’nın hazırladığı “göçmenleri sınırdışı etme planını” sert bir dille eleştirmişti.

Britanya’da Hindistan’dan göç etmiş bir aileden gelen Rishi Sunak’ın başbakanlığındaki Muhafazakar Parti hükümetinin meclise sunduğu yasa tasarısı, ülkeye yasadışı yollardan gelenleri sığınma başvurusunu yasağı eşliğinde Ruanda gibi yerlere nakletmeyi öngörmesinden ötürü yasadışılık tartışması başlattı. Artık BBC’de sunuculuk yapan efsane golcü Lineker’ın bunu Nazi Almanyası’nın uygulamalarıyla kıyaslaması, ortalığı karıştırdı.

Hükümetin ‘göçmen botları’ diye anılan planı, binlerce göçmenin küçük teknelerle Manş Denizi’ni geçip ülkeye girişini engellemek amacıyla yasadışı gelenlerin tümüne sığınma başvurusu yasağı getirmeyi amaçlıyor.

Ancak insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler (BM), bununla Britanya’nın kendisini BM ve Avrupa sığınma sözleşmelerini çiğneyen yasadışı bir konuma düşüreceğine dikkat çekti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk “Derin endişe duyuyorum…herkes, insan haklarına tam olarak saygı gösterilmesi hakkına sahiptir” dedi.

İçişleri Bakanı Suella Braverman, meclise sunarken tasarıya iliştirdiği notta, “Avrupa insan hakları hukukuna saygı gösterdiğini doğrulayamayacağını” itiraf etti.

LİNEKER’DEN SERT TEPKİ

BBC’nin amiral gemisi futbol programını sunan eski milli forvet Lineker, Braverman’ın tasarıyı tanıttığı videoya şu yorumları attı:

“Aman Tanrım, bu, korkunçtan da öte. Büyük bir akın yok. Diğer büyük Avrupa ülkelerinden çok daha az sığınmacı alıyoruz. Bu, 1930’larda Almanya’nın kullandığından farklı olmayan bir dille en savunmasız insanlara yönelik ölçülemeyecek kadar acımasız bir politika ve uygunsuz davranan ben miyim?”

Hem Braverman hem iktidardaki Muhafazakar Parti milletvekillerinin şimşeklerini çeken Lineker’in yorumuna Başbakan Sunak’ın Sözcüsü’nden de “Kabul edilemez” tepkisi geldi. Sağcı cepheden BBC’nin Lineker’i kovması yönünde çağrılar yükseldi.

Emekli golcünün yorumuyla ilgili “Büyük hayal kırıklığına uğradım. Yasal, gerekli ve temelde merhametli olan tedbirlerimizi 1930’ların Almanyası ile eş tutmak sorumsuzluktur ve bu nitelendirmeye katılmıyorum” diye konuşan İçişleri Bakanı, Lineker’ın istifa etmesi ya da kovulmasının “BBC’yi ilgilendiren bir konu” olduğunu söyledi.

SARI KART BİLE YEMEMİŞTİ

İngiltere’de dürüstlüğü ve yardımseverliğiyle tanınan Lineker, Tottenham’da oldukça uzun süren profesyonel futbol yaşamında “sarı kart” dahi görmemişti. 62 yaşındaki spor insanı gelen tepkilere karşı bir dizi tweet attı.
“İfade özgürlüğü savunucularının bu sabah aynı fikirde olmadıkları kişilerden sessizlik talep ettiklerini görmek harika” diye iğneleyen Lineker, ardından kendisine destek verenlere teşekkür etti:
“(Muhtemelen Dünya Kupası’nda İngiltere’nin golleri bir yana) Hayatımda bu sabah gördüğümden daha fazla sevgi ve destek görmedim. Her birinize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Bunun anlamı çok büyük. Sesi çıkmayan o zavallı ruhlar adına konuşmaya devam edeceğim. Şerefe.”

Lineker’in golüne rağmen Başbakan Sunak, yasal meydan okumalarla mücadeleye hazır olduğunu söyledi. Britanya’nın ilk Hint kökenli Başbakanı, 2016’da Brexit kampanyasının popüler sloganını tekrarlayarak “Sınırlarımızın kontrolünü kesin olarak geri alacağız” sözünü verdi.

SUNAK SERVETİNİ HALA AÇIKLAMADI

Öte yandan, Meclis oturumunda ‘tarihteki en zengin başbakan olarak 100 gün önce vergi beyanını sunacağını söylemesine rağmen hala bunu yapmadığı’ hatırlatmasıyla karşılanan Sunak, anamuhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ın eleştirilerini yanıtlarken, “Yasa tasarısını parlamentodan geçirir geçirmez en kısa sürede uygulayacağız” dedi.

Starmer’ı “Sadece yolumuza dikilen solcu bir avukat” diye niteleyen Muhafazakar lider, Twitter’da “Birleşik Krallık’a yasadışı şekilde girerseniz sığınma alamazsınız, modern köleliğe karşı sunduğumuz korunmadan faydalanamazsınız, aslı olmayan insan hakları iddialarında bulunamazsınız, burada kalamazsınız” açıklamasını yayımladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu