KıbrısManşetToplum

LTB’den olası doğal afetlere yönelik görüş ve öneriler

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Başbakanlık'ta 18 belediye başkanının katılımı ile gerçekleşen toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, belediyenin olası doğal afetlere yönelik görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaştı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, bugün Başbakanlık’ta 18 belediye başkanının katılımı ile gerçekleşen toplantıya işaret etti.

Sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Başkan Harmancı, toplantıda LTB olarak sunmuş oldukları görüş ve önerileri sıraladı.

Harmancı’nın paylaşımı şöyle:

“Mevcut Binalar için Yapılması Gerekenler

Birinci Aşama:

Yurttaşların talepleri üzerine Belediye ekipleri tarafından göz ile muayene yapılması. Bu muayene sonrasında ortaya çıkacak sonuçlar doğrultusunda bina sahiplerinin bilgilendirilmesi, müellifleri ile iletişime geçmelerine ilişkin yönlendirme yapılması, güçlendirme için gerekli proje ve işlemlerin yapılması konusunda baskı kurulması. (Yasa gereği binaya ilişkin tüm değişiklikler müellif tarafından gerçekleştirilmelidir)

Ayrıca, bu ihbar süreci içerisinde belli bir zaman diliminin belirlenmesi ve bu zaman dilim içerisinde gerekli koşulların yerine getirilmemesi halinde hukuk yoluna başvurularak binanın boşaltılması.

İkinci Aşama:

Şehrin belirli dönemlerini milat kabul ederek (deprem yönetmeliği, vize uygulama yasası tarihleri gibi) İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan çekiç testi ve bina röntgen gibi prosedürlerin bir parçası olarak zemin etüdü analizinin tek bir algoritmada ölçülmesi (Bu testlerin yapılabilmesi için gerekli teknik teçhizat merkezi hükümetten talep edilmiştir).

Bu prosedürler neticesinde oluşturulacak risk analiz raporlarına göre sonraki aşamaların belirlenmesi ve hayata geçirilmesi.

Üçüncü Aşama:

Taramalar sonucunda olumsuz görüş alan binalar için bina müellifleri kontrolünde karot testlerinin yapılması ve bina performans analiz raporlarının hazırlanması. Bu raporlar doğrultusunda bir sonraki aşamaya geçilmesi.

Dördüncü Aşama:

Üçüncü aşamada hazırlanan raporlar bina güçlendirmesinin gerekli olduğu yönünde ise, birinci aşamada olduğu gibi mal sahiplerine bilgilendirme yapılarak müellifleri ile iletişime geçmelerine ilişkin yönlendirme yapılması ve güçlendirme için gerekli proje ve işlemlerin yapılması konusunda yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi.

Ayrıca, bu ihbar süreci içerisinde işlemlerin yapılmasına olanak tanıyacak bir zaman diliminin belirlenmesi ve bu zaman dilim içerisinde gerekli koşulların yerine getirilmemesi halinde hukuk yoluna başvurularak binanın boşaltılması.

Beşinci Aşama:

Üçüncü aşamada hazırlanan raporlar binanın yıkılmasının gerekli olduğu yönünde ise, aciliyetle mal sahiplerine belli bir süre içerisinde binayı boşaltmaları yönünde bildirim yapılması. Bu noktada yurttaşların barınma ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla merkezi hükümetin sorumluluk ve inisiyatif almak üzere hazırlık yapması.

Afet Eylem Planlarının Hazırlanması

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın birlikte çalışarak oluşturacakları bölgesel eylem planlarının hazırlanması. Afet anında ortaya çıkacak çeşitli ihtiyaç ve araç gereçlerin belirlenerek temin edilmesi. Sivil Savunma Teşkilatı ile belediyelerin ortak çalışma yaparak afet yönetim ve kurtarma tatbikatları gerçekleştirmesi.

Yeni Yapılacak Binalar için Öneriler: Yapı Denetim Sisteminin Güçlendirilmesi

KTMMOB ile yaptığımız görüşmede hemfikir olduğumuz şekilde yapı denetim sisteminin güçlendirilmesi. Bu sayede beton testlerinin akredite laboratuvarlarda belgelendirilmesi ve bina müellifinin tüm kontrol süreçlerinin kayıt altına almasının zorunlu hale getirilmesi.

Temel, kolon ve plaka dökümlerinde beton dökülmeden önce proje mühendisinin demir donatı kontrolünü sağlaması ve döküm öncesi mühendis onayı şartının aranması.

Dökümden sonra bir sonraki dökümün yapılması için önceki dökümün beton dayanım testleri ve proje mühendisinin fotoğraflar eşliğinde demir donatı onayının aranması.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu