DünyaGenelManşet

Lübnan’da paralarını çekemeyen mudiler Merkez Bankası önünde eylem yaptı

 Lübnan'da hükümet tarafından 3 yıldır mevduat hesapları dondurulan mudiler, başkent Beyrut'taki Merkez Bankası önünde gösteri düzenledi.

Ülkede 2019’dan bu yana devletin aldığı karar gereği özel bankalardaki dövizlerini çekemeyen mudiler, artan hayat pahalılığına karşı el konulan birikimlerini alamamalarına tepki göstermek için bir kez daha Merkez Bankası önünde toplandı.

Mudilerin Haykırışı Derneği tarafından organize edilen eylem nedeniyle Hamra bölgesindeki Merkez Bankası önünde bulunan ana yol trafiğe kapatıldı.

Göstericiler, ellerindeki sprey boyalarla banka duvarına mağduriyetlerini ifade eden yazılar yazdı.

Banka önünde araç lastiği yakan göstericiler, daha sonra binaya havai fişek ve taş attı.

Gösteriler devam ederken, Merkez Bankası’nın hemen yanında İçişleri Bakanlığı binasının yer almasına rağmen emniyet güçlerinin eylemcilere müdahale etmediği görüldü.

– Lübnan’daki ekonomik kriz ve mevduatların dondurulması

Lübnan’da Ekim 2019’da başlayan gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut’taki liman patlaması ve Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.

Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.

Ülkede 2019’da 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle yerel para birimindeki değer kaybı da arttı.

Ocak 2022’de 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken şu an karaborsa ve döviz bürolarında 108 bin lira seviyesinden işlem görüyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Lübnan Misyon Şefi Ernesto Rigo, dün yaptığı açıklamada, ekonomik krizdeki Lübnan’ın durumunun çok kötü bir seviyeyede olduğu uyarısında bulunmuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu