KıbrısManşetToplum

“Lurucina’yı yok olmaktan kurtarın”

Akıncılar (Lurucina) köyü göz göre göre yok olmaya mahkûm edildi. Köy halkı ‘Limya’ kapısının açılmasını isterken, hükümet edenlerin bu durumu göz ardı etmesinden dert yandı:

Akıncılar (Lurucina) köyü göz göre göre yok olmaya mahkûm edildi. Köy halkı ‘Limya’ kapısının açılmasını isterken, hükümet edenlerin bu durumu göz ardı etmesinden dert yandı:

DEVRİM DEMİR


KÖY YOK OLMAYA MAHKUM EDİLDİ
Kıbrıs’ın bir zamanlar en büyük en yoğun nüfuslu Türk köyü Akıncılar (Lurucina), gelmiş geçmiş tüm hükümetler tarafından ‘yok olmaya mahkum edildi’. Köy halkı imkansızlıklara itilirken, yıllar içerisinde artan göç nedeniyle köyde neredeyse insan kalmadı. Evlenen gençlerin birer birer göç ettiği köye bir geçiş kapısının açılmaması, Lurucina’yı tamamen çıkmaz bir sokak haline getirdi. Kıbrıs’ın güneyine en yakın köylerden biri olan Akıncılar (Lurucina) köyünde yaşayanlar yıllardır açık hapishanede yaşadıklarını anlattı. Limya kapısının açılması için 2020 yılında büyük bir eylem yapılan köyde, verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Köy halkını ‘tutsak’ yaşama mahkûm ettiler.

“KAPI BİRÇOK AVANTAJ SAĞLAYACAK”
GIYNIK Gazetesi’ne konuşan köy halkı, köyde bir geçiş kapısının açılmasının büyük umut yaratacağını dile getirdi. Lurucina’nın, Güney Kıbrıs’a en yakın köylerden biri olduğunu ifade eden köy halkı, “Bu köyde güneyde çalışan işçiler işine gitmek için ya Metehan ya da Pile’ye gitmek zorunda” dedi. Avantajlı oldukları halde ciddi bir mağduriyet yaşadıklarını kaydeden köy halkı, Limya Kapısının açılmasının köy ekonomisine de katkı sağlayacağını belirterek, “Köyde en büyük sorun kaçakçılığın olması. Bu köyün sessizliğini keşfedenler bu köyü kaçakçılık köyü ilan etti. Kapının açılması güvenliği de hat safhaya çıkaracak, köyü kötü amaçlı kullanmak isteyenler bundan yararlanamayacak” dedi.

KAÇAKÇILIK BAŞA BELA OLDU
Akıncılar köyünde polis karakolundaki personel sayısının bire düşmesi de ciddi bir sorun teşkil etmekte. İnsan tacirlerinin yanı sıra, kaçakçılık işi yapanların en sık kullandığı sınır köyü olan Akıncılar için kaçakçılık büyük sorun. Yıllar içinde unutulan köyler arasına giren Lurucina için tek umut Limya Kapısının açılması. Köyün canlanacağı ve güvenlik açısında da takviye geleceğine inanan köylüler, “Lurucina köyünü yok olmaktan kurtarsınlar. Bir kapı bin umut olabilir” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu