ARTUN ÇAĞA
“Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla” mücadele eden MABEB’in 2023 Raporu açıklandı:
Şüpheli banka müşterileri, yasadışı betçiler, kriptocular, ülkeden para kaçıranlar ve sözde öğrenciler uçtu
Rapordaki veriler, “kara paranın” ülke ekonomisine olan hakimiyetini bir kez daha gözler önüne serdi
KARA EKONOMİ ÜLKEYİ SARDI
KKTC’de “suç gelirlerinin aklanması (kara para) ve terörün finansmanıyla mücadelede” önemli bir role sahip Mali Bilgi Edindirme Birimi (MABEB) 2023 yılı raporunda, yer alan veriler, “kara paranın” ülke ekonomisine olan hakimiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Finans uzmanları, polise yakın çevreler ve duyarlı bürokratlar, “kontrol radarına” yakalanan kara para hareketlerinin sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu vurguluyor. Bu çevreler, ülkedeki kara ekonominin sanılandan çok daha büyük olduğuna ve milyarlarca dolar boyutuna ulaştığına işaret ediyor.
BU YILIN 1’İNCİSİ BETÇİLER
MABEB’in “faaliyet raporu” olarak hazırlanan ancak, geçen yıl içinde “bu faaliyetlerde ulaşılan verilere yer verilen raporda, “Şüpheli banka müşterileri, yasadışı betçiler, kriptocular, ülkeden para kaçıranlar ve sözde öğrenciler” konusunda yapılan “şüpheli işlem bildirimleri (ŞİB) ve ihbarların uçtuğu dikkati çekti. Müşteri profiline uymayan para hareketleri (397 adet); yasadışı bet bahis şüphesi (299 adet); yasadışı kripto para hareketleri (219 adet); öğrenci profiline uymayan para hareketleri (179 adet) ve sınır kapılarında yakalanan nakdi para limiti üstü paralar (88 adet) ŞİB ve ihbarlarda ilk 5 sırayı oluşturdu.
ULUSLARARASI MÜCADELE
MABEB gerek Türkiye’deki Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) gerekse uluslararası Financial Action Task Force-FATF ve Financial Intelligence Unit-FIU ile yakın temas halinde çalışıyor. Ülkemizdeki bankalar ve diğer finans kuruluşları, “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası” kapsamında müşterilerinin şüpheli para hareketlerini ilgili mercilere bildirmek zorunda. “Kara parayla mücadele birimi” olarak da bilinen MABEB, yapılan ihbarları (ŞİB) takip altına alarak gerekirse hukuki işlem başlatıyor. 2023’te kayıtlara geçen ve son 5 yılın en yükseği olan 1,653 ŞİB sayısı, 2022’den %43.5 oranında daha fazla.