GenelKıbrısManşetSağlık

MAGEM’de Kansere Karşı Farkındalık Sempozyumu düzenlendi

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Mağusa Gençlik Merkezi’nde (MAGEM) “Kansere Karşı Farkındalık Güç Kazandırır” sloganıyla Kansere Karşı Farkındalık Sempozyumu düzenlendi.

MAGEM’de yapılan Kansere Karşı Farkındalık Sempozyumu’nda , hastalıktan değil, geç kalmaktan korkulması gerektiği ve erken tanının önemi vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Gazimağusa Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay kanser hastalığı konusunda ortaya konan çalışmalarda sivil toplum örgütlerinin payının çok büyük olduğunu, özellikle Kanser Hastaları Yardım Derneği’nin mücadeleyi hiç bırakmayan, öncü bir dernek olduğunu belirterek, Başkan Raziye Kocaismail’i kutladı.

Uluçay belediye olarak bu yönde yapılacak tüm çalışmalarda Doğu Akdeniz Üniversitesi ve diğer sivil toplum örgütleriyle sıkı bir iş birliği içinde olacaklarını belirtirken bunun yeni dönemde kağıt üzerinde kalmayacağını etkin işbirlikleri ile çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Naciye Nami de konuşmasında hastalığı çok önemsediklerini ve bu yönde sağlık bakanlığı olarak farkındalık yaratmak adına çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyleyerek, bireysel korunmanın yanı sıra farkındalığın büyük önem taşıdığını kaydetti.

Nami, Temel Sağlık Hizmetleri olarak rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanserinde Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ücretsiz erken tanı hizmetleri verdiklerini, yakında Girne Akçiçek Hastanesi’nde de bu hizmetleri vereceklerini açıkladı.

Erken tanının hayat kurtarmada çok önemli olduğuna vurgu yapan Nami, bunun yanında hava kirliliği, aşırı güneşe maruz kalma, alkol-sigara tüketimi, aşırı kilo alma ve dengesiz beslenme gibi konulara da özen gösterilmesini istedi.

Sempozyumda açılışın ardından DAÜ Dr.Fazıl Küçük Tıp Faküktesi Dekanı Prof.Dr Nahide Gökçora “Kanserde Farkındalık”, Uzman Dr Dilek Tonguz Yazman “Kan Kanserinde Farkındalık”, Op.Dr Simay Dal Çavuşoğlu “Meme Kanserinde Farkındalık”, Op.Dr Şerife Göksu “Rahim Ağzı Kanserinde Farkındalık” ve Yrd. Doç. Dr. Gözde Okburan “Kanserden Korunmada Beslenme” konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Sempozyumun tamamlanmasının ardından konuşmacılara çiçek takdimi yapılırken anı fotoğrafı da çekildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu