GenelKıbrısManşet

Mahkeme ceza farkına dikkati çekti

‘Çocuk İstismarı’ davasının kararında çocuğa tecavüz ve istismar suçunun arasında fark olmadığına işaret edildi.

DEVRİM DEMİR

‘Çocuk İstismarı’ davasının kararında çocuğa tecavüz ve istismar suçunun arasında fark olmadığına işaret edildi.

Lefkoşa’da 2022 yılında evlerinde misafir olarak bulunan küçük kız çocuğuna cinsel istismar suçundan yargılanan 45 yaşındaki Alparslan Kılıç aleyhindeki dava karara bağlandı.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde Başkanlığını Fadıl Aksun’un yaptığı Kıdemli Yargıç Vedia.B.Barkın ve Yargıç Murat Soytaç’ın baktığı davanın kararını Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun açıkladı. Oy birliği ile alınan kararda suçlu bulunan Kılıç, ‘Çocuğa istismar’ suçundan 4 yıl hapse mahkûm edildi.

“ŞEYTANA UYDUM” YANITINI VERMİŞTİ…

Lefkoşa’da 2022 yılında meydana gelen olayda sanık Alparslan Kılıç’ın işlediği suçu ilk andan itiraf ederek suçunu kabul ettiğini kaydeden Başkan Aksun, soruşturmada sanığın pişman olduğunu ve şeytana uyduğu yönünde polise beyanları olduğunu anımsattı. Kararı okuyan Aksun, yasa koyucunun ‘Çocuğun cinsel istismarı’ suçu ile ilgili 6 yıla kadar hapislik öngördüğünü kaydederek, “Durum böyle olmakla birlikte ayni yasanın 153’üncü maddesi çocuğa cinsel istismar yerine tecavüz edilmiş olması halinde ise ömür boyu hapislik cezasını öngörür durumdadır. Tabiidir ki Mahkememiz güçler ayrılığı ilkesini benimseyerek yasamanın görevini yaparken takdirine karışmayı uygun bulmaz ancak ceza yargılaması açısından suç tipleri arasında ceza dengesinin gözetilmesi gerekliliğini bir ilke olarak kabul ederek aşağıdaki değerlendirmeyi yapmayı uygun bulur.”

AKSUN: TECAVÜZDE İSTİSMARDA ÇOCUĞUN MAĞDUR EDİLMESİNİ DOĞURMAKTA

Yasa koyucuya dikkati çeken Başkan Aksun, çocuğun tecavüz edilmesi ile cinsel istismara uğraması arasında olgusal fark olmasına rağmen çocuğun her iki durumda da cinsel yönden mağdur edildiğini kaydetti.
İki suç tipinde de çocuğun bedeni üzerinde oluşan sonucun farklı olmasına rağmen, çocukta oluşan psikolojik hasarın birbirine yakın olduğunu belirten Aksun, “Mahkememiz bu iki suç tipinde çocukta oluşan psikolojik hasarın birbirine çok yakın olduğunu değerlendirerek bu iki suç tipi arasındaki ciddi ceza uçurumuna dikkat çekmek ister.”

Mahkemenin yasa koyucu sınırları içerisinde ceza takdir edebileceğine işaret eden Aksun, “Çocukların cinsel istismara uğramaları çocukların çocukluluğunu öldüren, manevi hayatlarını katleden ve sağlıklı gelişimlerine engel olan çok ağır bir suçtur. Sanık evinde misafir olarak bulunan kendi bedenini henüz daha tanımamış, cinsel duyguları oluşmamış bir çocuğun göğüs bölgesine temas etmesi ve kendi cinsel organından bahsetmesi istismarın tüm unsurlarını oluşturmuş durumdadır. Bu dava özelinde Sanık avukatının da doğru temas ettiği şekilde suçun işleniş şekli açısından hafifletici herhangi bir unsur yoktur. Hafifletici unsurlar sadece Sanığın kişisel durumu ve davasını erken kabul edişiyle alakalı oluşabilecek olgulardır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu