EğitimKıbrısManşetToplum

“Mahkumlar için dikiş kursu açılarak hem topluma kazandırılmaları sağlanır hem de üniforma ücretleri daha düşük maliyetli olur”

Laik Demokratik Eğitim için Mücadele Hareketi 31 Ağustos Perşembe günü Milli Eğitim Bakanlığı gerçekleştirdikleri eylemde eğitimle ilgili veliler olarak yaşanılan sorunlara çözüm üretilene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Laik Demokratik Eğitim için Mücadele Hareketi adına eğitimde yaşananlar sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Melek Arabacıoğlu, eylem sonrası Eğitim Bakanı Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede bir diğer sorununda velilerin alım gücünün düşmesinden dolayı yaşanılan sıkıntı ile birlikte üniforma ücretlerinin fazla olması olduğunu ifade etti.

Arabacıoğlu, üniforma ücretleri ve üniformalarda yaşanan tekelleşmenin önüne geçilmesini istediklerini ve Bakanlığa çözüm önerisi sunduklarını açıkladı.

Arabacıoğlu, mahkumların topluma kazandırılması için Atatürk Meslek Lisesi (AML) Giyim bölümü öğretmenlerinin gidip okul üniformalarının dikimlerini yapabilmeleri için mahkûmlara kurs verilmesi için bir dikim atölyesi açılmasını önerdiklerini belirtti.

Arabacıoğlu, bu atölyeler sayesinde Devletin koyacağı makineler ve kumaşlarla okul formalarının orada daha düşük maliyetle üretilip okullara verilebileceğini ifade etti.

Laik Demokratik Eğitim için Mücadele Hareketi’nin Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’na sundukları çözüm önerisinin tamamı şu şekilde;

“Cezaevinde bulunan mahkûm ve tutukluların topluma kazandırılması için Devletin Mesleki Teknik Öğretim Dairesine bağlı Atatürk Meslek Lisesi (AML) Giyim bölümü öğretmenlerinin gidip okul üniformalarının patronlarını çıkartıp bu üniformaları dikmeleri için oradaki mahkûmlara kurs vererek bir dikim atölyesi açılmasını önerdik.

Açılacak olan bu atölyeler sayesinde Devletin koyacağı makineler ve kumaşlarla okul formalarının orada daha düşük maliyetle üretilip okullara verilebileceğini anlattık.

Bu önerimiz hem forma maliyetlerini düşürecek hem de mahkûm ve tutukluların topluma kazandırılması için büyük bir örnek de olacaktır bu yakın coğrafyamızda uygulanıyor dedik.

Cezaevinde dikilecek olan formalar maliyeti ile okullara verilecek okullar da küçük bir kar marjı ile bunu veliye satarak okul bütçelerine doğrudan gelir elde edebilecekti. Elde edilen gelir sayesinde okulların eksikleri giderilebilecek, tamirat tadilatları yapılabilecek hatta demirbaşları bile yenilenebilecekti.

Peki, ne dedi Mesleki teknik öğretim dairesi müdürü “Daha önce denedik mahkûmlardan talep gelmedi denilerek konu kapatıldı”

Tam da bu günlerde Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan’ın da açıkladığı veriler aslında bizim önerimizin neden bir an önce hayat bulması gerektiğini ortaya koyuyor.

Cezaevi Müdürü Erdoğan açıklamasında bir mahkûm veya tutuklunun günlük gıda tüketiminin devlete maliyetinin 736 TL olduğunu ve bunun devlet tarafından (Bizim vergilerimizle) karşılandığını söyledi.

Yani ayda sadece gıda olarak 22 bin 816 TL her bir mahkûm ve tutuklu için harcayan devletimiz aylık 15 bin 750 TL net asgari ücretle çalışan anne babalara ev kiranı öde, kredi borcunu öde, karnını doyur ve bir tamam çocuğunu ya da çocuklarını da okula hazırla diyor.

Bizler veliyiz. Elimizde sihirli değneğimiz de yoktur fakat dünyada bu işler nasıl yürütülüyor diye araştırıyoruz.

Türkiye’de Bursa E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İş yurdu Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren tekstil atölyesinde, Türkiye’deki tüm infaz ve koruma memurlarının üniforma üretimi mahkûmlar tarafından yapılıyor. Sayın Bakana soruyoruz:
Bu kadar örnek gösterdiğiniz, uyumlaştırmak istediğiniz Türkiye bunu yapıyorsa siz neden bunu yapamıyorsunuz?
Nedir bu konuda önünüzdeki engel?
Kimden ve neden korkuyorsunuz da biz veliler bir avuç tişörte 400 TL bir eşofman takımına 1800 TL vermek zorunda kalıyoruz?
Vergilerimiz bu toplumun evlatlarına geri dönmeyecekse niye vergi veriyoruz?”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu