GenelKıbrısManşet

Mahkumlar için umut kapısı aralandı

Bakanlar Kurulu Cezaevi Disiplin Yasası’na bağlı Şartlı Tahliye Tüzüğü’nde değişikliğe gitti

Bakanlar Kurulu Cezaevi Disiplin Yasası’na bağlı Şartlı Tahliye Tüzüğü’nde değişikliğe gitti

DEVRİM DEMİR

Bakanlar Kurulu, Cezaevi Disiplin Yasası’na bağlı Şartlı Tahliye Tüzüğü’nde değişikliğe gitti ve 90 gün için “Şartlı Tahliye Kurulu’na başvuru hakkı için gereken süre” kısaltıldı. Yapılan değişiklik kapsamında cezaevinde bulunan hükümlüler, cezalarının 3’te 1’ini çekmişse Şartlı Tahliye Kurulu’na başvuru hakkı kazanabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan bilgilere göre söz konusu değişiklikler, 2 Kasım’dan itibaren 90 gün süreyle geçerli olacak.

TÜZÜĞÜN MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI…

Resmî Gazete’de yer alan duyuruya göre tüzüğün dördüncü maddesindeki iki madde değiştirildi. Bir diğer değişiklik ise ‘Taammüden Katil veya Adam Öldürme’ suçu ve ‘Taammüden Katil’ veya ‘Adam Öldürmeye Teşebbüs’ suçu işleyip mahkûm olan hükümlüleri kapsıyor.

Başvuru hakkı, değişiklikten önce, cezasının 2’de 1’ini yani yarısını çekenler için geçerliydi. Yapılan değişikliğe göre bu suçları işleyen mahkumlar cezasının yarısını yani 2’de 1’ini tamamladıktan sonra Şartlı Tahliye Kurulu’na başvuru hakkını kazanabilecek. Bu suçları işleyenler için başvuru hakkı daha önce cezasının 5’te 3’ünü çekenler için geçerliydi.

ADLİ YIL AÇILIŞINDA BAŞSAVCI UYGULAMA HAKKINDA KONUŞMUŞTU….

2023/2024 Yeni Adli Yıl açılışında Başsavcı Sarper Altıncık Şartlı Tahliye Tüzüğü ile ilgili önemli açıklamalar yapmıştı. Başsavcı adli yılın açılışında 1/3 şartlı tahliye uygulamasının yargı kararlarına müdahale teşkil ettiğini belirterek, ıslah olmadan tahliye olan kişilerin yine suç işleyebileceğine dikkati çekmişti. Konuşmasın da Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün yeterli olmadığına da işaret eden Altıncık, uygulamanın yanlışlığına işaret ederek, ‘af’ olarak nitelendirilen tüzüğün mahkeme kararları üzerine çıkamayacağına vurgu yapmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu