GenelKıbrısManşetSağlık

“Mahkumların sağlık ve güvenliği devlet korumasında olmalı”

Halkın Partisi (HP) Milletvekili ve Eski İç İşleri Bakanı Ayşegül Baybars, cezaevinde pozitif vakaların çıkmasının ardından GIYNIK’a konuştu.

Halkın Partisi (HP) Milletvekili ve Eski İç İşleri Bakanı Ayşegül Baybars, cezaevinde pozitif vakaların çıkmasının ardından GIYNIK’a konuştu.  Orkestra üyelerinden iki kişinin testinin pozitif çıkması üzerine önlem amaçlı Covid-19’lu kişilerin tecritte tutulduğu iddialarına yönelik, ‘böyle bir şey gerçekse insanlık dışıdır. Elbette ki pozitif vakar diğerlerinden ayrı tutulmalı ancak tecrit merkezleri en fazla iki kişiliktir.  Hastalara bu şekilde bir muamele yapılması insanlık dışıdır, insan haklarına da aykırıdır” dedi.

Baybars, “Cezaevine davetiye dağıtmaya giren bir kişiden bulaştığı söyleniyor.   Gardiyanlarda da vaka çıkması muhtemeldir. Covid testi pozitif çıkan mahkumların hasta vatandaşlar gibi temaslılarında ayrılıp ayrı bir yerde hastalıklarını geçirmesi gerekiyor. Cezaevine ilk gelenlerin kaldıkları bir koğuş var, ceza sonra tecrit edilen odalarda var.  Söylenilen gibi 27 pozitif vaka varsa cezaevinin şartları düşünüldüğünde bu kişilerin cezaevinde kontrol ve bakımlarının yapılması yeterli olmayacaktır. Eğer bu insanlar söylenildiği gibi tecrit altındaysa bu insanlık dışıdır. Tecrit alanları çok küçük ve maksimum iki kişilik şeklindedirler. Bu kadar çok pozitif vakanın tecritte tutulması mümkün değil. Pozitif vaka sayılarına bakarsak kendileri için daha büyük bir alan ihtiyacı olacak. Mahkumların güvenlik ve sağlığı her zaman devlet korumasında olmalıdır. Doktorların vereceği raporlar doğrultusunda cezaevi şartlarının değerlendirilmesi gerekir.  İnsan Hakları da zaten bunu gerektirir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu