
Gıynık Gazetesi Özel Haber: Sezer Cemal Gözdağ
67 yıllık maziye sahip kurum, ‘varlık-yokluk’ sınavıyla karşı karşıya
Koop Süt’ün geleceğiyle ilgili iki görüş çatışıyor: Kurum ya yeniden yapılandırılacak ya da özele devredilecek
YOL AYRIMI
Bir süredir mali sorunlarla gündeme gelen ve son birkaç aydır personel maaşlarını ödeme konusunda sıkıntılar yaşayan “Süt ve Sıvı Yağ Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi” (Koop Süt) yol ayrımına geldi. Koop Süt’ün mali tablosunda dengesizlikler oluşması hem hükümet içinde hem de ilgili çevrelerde farklı fikirlerin oluşmasına yol açtı. GIYNIK Gazetesinin edindiği bilgilere göre kurumun geleceğine ilişkin iki görüş dile getiriliyor. Bir kanat, Koop Süt’ün tasfiye edilmesini ve özelleştirilmesini savunurken, diğer kanat kurumun profesyonel bir anlayışla yeniden yapılandırılmasını istiyor.
“SEÇİMDEN SONRA” İDDİASI
1958’de kurulan ve 67 yıldır topluma hizmet eden Koop Süt’ün tasfiyesinin, en az KTHY’nin kapatılması kadar ağır bir toplumsal travmaya yol açacağını dile getiren bir grup, Koop Süt’ün teknik dokunuşlarla yaşatılabileceğini ifade ediyor. Buna göre kurum yönetiminin partiler üstü ve profesyonel bir ekibe devredilmesinin elzem olduğu vurgulanıyor. Diğer yandan özelleştirme yanlıları, koşulların daha fazla zorlanmaması ve devletin bu alandan çekilmesi telkininde bulunuyor. Siyasi kulislerde Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra kurumun tasfiyesinin daha yüksek sesle dile getirileceği konuşuluyor.
ZOR KARAR
Binboğa, Zirai Levazım ve Koop Süt’te geçtiğimiz ay yaşanan maaş ödeme krizinin, bu iki görüş arasındaki çatışmayla doğrudan ilişkili olduğu ifade ediliyor. Koop Süt’te emekli olduğu ve çifte maaş aldığı halde kurumla ilişkisi devam eden 20 civarında personelin durumunun, yeniden yapılanma çalışmalarının en zorlu bacaklarından birisini oluşturduğu öğrenildi. Kooperatif Merkez Bankasının mali destek sağlamak için maaş yükünün hafifletilmesini şart koştuğu fakat sendikanın karşı durmasıyla bu konuda adım atılamadığı belirtiliyor. Banka yönetiminin bu durumda mali destek vermeyi durdurduğu iddia ediliyor.






































