KıbrısManşetSpor

Maliye Bakanlığı’nda “spor” tiyatrosu

Ülkemiz sporunda sorunlar çığ gibi büyümeye devam ederken şimdi de federasyonların alacağı devlet katkıları ile ilgili Maliye Bakanlığı’nda tiyatro oynatılıyor


Ülkemiz sporunda sorunlar çığ gibi büyümeye devam ederken şimdi de federasyonların alacağı devlet katkıları ile ilgili Maliye Bakanlığı’nda tiyatro oynatılıyor.

SPOR FEDERASYONLARININ DEVLET KATKISI

Bilindiği üzere her yıl ülkemizdeki spor federasyonlarına, spor fonundaki bütçeden devlet katkısı verilmekte. Son yıllarda bu katkılar Mart-Haziran-Eylül-Aralık olmak üzere 4 ayrı dilimde ödenmekte. Spora ayrılan fondaki bütçenin spor federasyonlarına göre dağılımını federasyonların faaliyet raporlarına göre Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu belirlemekte ve ilgili bakanlıktan da onay aldıktan sonra Bakanlar Kurulu’ndan geçip Resmi Gazetede yayınlanıyor ve Maliye Bakanlığı tarafından da ödemeler gerçekleştiriliyor.

TEMMUZ AYINDAYIZ ÖDEME YOK, SUÇLU MALİYE GÖSTERİLİYOR

Ancak ne hikmetse Temmuz ayına geldiğimiz 2021 yılının Haziran ayı sonuna kadar hiçbir federasyona ödeme yapılamamıştı. Bu durum federasyonlar tarafından oldukça sert bir şekilde eleştirilirken federasyonlar Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu ve spordan sorumlu bakanlık olan Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na ödemelerin neden yapılmadığı ile ilgili hesap sormaya başladı.

Bu iki kurum ise kendilerinin üstlerine düşen görevi yaptıklarını ve suçlu olanın ödemeleri yapması gereken Maliye Bakanlığı olduğunu belirttiler.

MALİYEDEN 20 FEDERASYONA KIYAK

Bu konular kamuoyunda gündem olmaya başlayınca da Maliye Bakanlığı’nın ansızın kendi kafalarına göre belirledikleri 20 federasyona yaklaşık 15 gün önce ilk iki dilim ödemesini yaptığı öğrenildi.

KATKILARI ALAMAYANLAR İSYANDA, AYRIMCILIK MI VAR?

Bunun ortaya çıkmasıyla birlikte katkıları henüz alamayan federasyonların sinirleri daha da bozuldu ve devlet katkılarının bazı federasyonlara verilip bazılarına verilmemesi ile ilgili ayrımcılık yapıldığını düşünmeye başladı.

Bunun üzerine Voleybol Federasyonu Başkanı Enver Kaya, Hentbol Federasyonu Başkanı Bahadır Ayhan ve Tenis Federasyonu Başkanı Hasan Gazioğlu bugün Maliye Bakanlığı’na giderek bu konu hakkında bilgi edinmek ve katkıların kendilerine neden ödenmediği ile ilgili Maliye Bakanlığı’na sorular sordular.

VAKIFLARA 25 MİLYON TAZMİNAT GELMİŞ MALİYEDE ÖDEMELER DURMUŞ

Henüz devlet katkılarını alamayan federasyonların maliyeye sordukları sorular karşısında aldıkları cevap şaşkına çevirdi. Güvenilir kaynaklardan öğrenilen bilgilere göre Güney Kıbrıs tarafından Vakıflar’a dava açılmış ve bu dava kaybedilerek Vakıflar’ın 25 milyon TL tazminat ödemesi gerekiyormuş.

Bundan dolayı Vakıflar adına 25 Milyon TL tazminat ödemesi yapılacağı için spor federasyonlarına yapılacak ödemeler durdurulmuş açıklaması yapıldı.

AMA BASKETBOLA ANSIZIN İLK İKİ DİLİM ÖDENMİŞ

Devlet katkısını almayan federasyonlardan birisi de Basketbol Federasyonu’ydu ve geçtiğimiz günlerde de yurt dışı organizasyonları için kendilerine verilen 50 bin TL’lik ek katkıyı Maliye’ye geri iade etmiş ve federasyonun alacağı ilk iki dilimlik devlet katkısını istemişti. Bu gelişmeler yaşanırken yine elde edilen bilgilere göre ansızın Basketbol Federasyonu’na da Maliye tarafından ilk iki dilim ödemesinin bugünlerde yapılmış.

MALİYE BAKANI’NIN HABERİ VARMI?

Spor federasyonların alacağı devlet katkısı ödemelerinin kim tarafından, nasıl ve ne şartlarda verildiğiyle ilgili Maliye Bakanı Dursun Oğuz’un konuya ilişkin bilgisi olup olmadığı da federasyon başkanları tarafından merak ediliyor.

Spor federasyonlarının devlet katkısı ödemeleri ile ilgili maliyede yaşamış oldukları bu sorunlarla ilgili başkanlar, bu birimlerde görev yapanların keyfi davrandıklarını ve ayrımcılık yaptıklarını düşünürken bakanın bu konunun neresinde olduğunu sorguluyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu