EkonomiKıbrısManşetToplum

Maliye’nin borç stoku 1,7 milyar TL

Merkez Bankası’nın üçüncü çeyrek raporunda DİBS ve avansla oluşan iç borç hakkında da bilgi verildi

ÖZEL HABER


Merkez Bankası’nın üçüncü çeyrek raporunda DİBS ve avansla oluşan iç borç hakkında da bilgi verildi.

NET BORÇ MİKTARI
Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılı üçüncü çeyreği sonunda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve Kısa Vadeli Avans bakiyesi (KVA) yolu ile oluşan toplam iç borç stoku 1 milyar 702,3 milyon TL olarak açıklandı. KKTC Merkez Bankası’nın Üçüncü Çeyrek Raporu’na göre, 2022 sonunda DİBS ve KVA yolu ile toplam 1 milyar 883 milyon TL iç borç stoku oluşmuştu. Açıklanan veriler, 2023 yılının ilk üç çeyreğinde DİBS ve KVA kaynaklı 180,7 milyon TL net borç ödemesi yapıldığına işaret ediyor.

DİBS MİKTARI
Üçüncü çeyrek itibarıyla DİBS stoku 1 milyar 067,6 milyon TL, Kısa Vadeli Avans (KVA) bakiyesi ise 634,7 milyon TL olarak açıklandı. 2023 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla hazinenin yabancı para DİBS stoku 25 milyon 500 bin ABD doları ve 2 milyon 500 bin Euro düzeyinde hesaplandı. Maliye üçüncü çeyrekte DİBS ihalesi yoluyla toplam 883,5 milyon TL borçlanırken, 2,1 milyar TL’lik DİBS geri ödemesi yaptı. Net borç geri ödemesi de 1,2 milyar TL oldu. Maliye’nin Merkez Bankası üzerinden bazı kurumlar için ihraç ettiği yabancı para cinsinden DİBS stoku ise 13 milyon 173 bin dolar düzeyinde bildirildi.

DÖVİZ BORÇLANILIYOR
Hazine, 2022 yılının Ağustos ayından itibaren yabancı para cinsinden borçlanmaya başladı. Yabancı para cinsinden yapılan borçlanmalarda kur riski üstlenmemek amacıyla borçlanılan miktarlar SWAP işlemi ile Türk Lirası’na dönüştürülerek kullanılıyor. Bu kapsamda 2023 yılı üçüncü çeyreği içinde tüm borçlanmalar yabancı para cinsinden gerçekleştirildi. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde Merkez Bankası tarafından Maliye Bakanlığı’na kısa vadeli avans kullandırılmadı ancak, geçmiş dönemlerin avanslarının bir kısmı ödenmedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu