KıbrısManşetToplum

Manga, İngiliz sömürge idaresine karşı şanlı direnişinin, 65. Yıldönümünü andı

Kıbrıs Türk Memur-Sen Başkanı Manga, Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge idaresine karşı şanlı direnişinin, 65. Yıldönümünü andı

Kıbrıs Türk Memur-Sen Başkanı Manga, Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge idaresine karşı şanlı direnişinin, 65. Yıldönümünü andı
Kıbrıs Türk Memur-Sen Başkanı Akın Manga, 27-28 Ocak 1958, Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge idaresine karşı şanlı direnişinin, 65. yıldönümünü onur ve gururla andıklarını kaydetti.

Manga yazılı açıklamasında, öncülüğünü liseli gençlerin yaptığı direnişe karşı, İngiliz sömürgesinin orantısız güç kullanarak, sivil ve silahsız insanların üzerine, zırhlı araçları sürdüğü, otomatik silahlarla ateş açarak, birçok şehit verilmesine sebep olduklarını belirtildi.

“1 Nisan 1955’te faaliyete geçen EOKA Terör Örgütü, 3 Eylül 1956 tarihine kadar geçen 18 aylık sürede, 153 kişiyi öldürmüş, 413 kişinin yaralanmasına sebep olmuştur” ifadelerini kullanan Manga, Kıbrıs Türk Lideri Dr. Fazıl Küçük öncülüğünde, ilkel silahlarla oluşan direniş birimlerinin, Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği Çatısı altında toplandığını, 1955 Ağustos’unda Volkan, 1957’den itibaren 9 Eylül cephesi ve ardından Rauf R. Denktaş ve Mustafa Tanrı Sevdi önderliğinde kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı, Rum ve İngiliz’e karşı verilen direniş mücadelesine önderlik edildiğini kaydetti.

11 yıl kahramanca direnen Kıbrıs Türk halkının, ENOSİS’e geçit vermediğini ve direndiğini belirten Manga, “Ne mutlu bizlere ki bugün, Anavatanımız Türkiye’nin güvencesinde, KKTC devletine sahip egemen bir halk olarak varlığımızı sürdürüyoruz. Bu mücadelemizde canlarını feda etmiş tüm şehitlerimize rahmet, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu