EğitimKıbrısManşetToplum

Marasalı: “Türkiye’den öğretmen ithal edilmesi eğitim işgali ve asimilasyonun tehlikeli yüzüdür”

Sol Gençlik Sekreteri Fikri Marasalı, Türkiye’den Kıbrıs’ın kuzeyine atanacak ‘116 ithal öğretmen’ kararı ile ilgili açıklamada bulunurken, “Türkiye’den öğretmen ithal edilmesi eğitim işgali ve asimilasyonun tehlikeli yüzüdür” ifadelerini kullandı

Sol Gençlik Sekreteri Fikri Marasalı, Türkiye’den Kıbrıs’ın kuzeyine atanacak ‘116 ithal öğretmen’ kararı ile ilgili açıklamada bulunurken, “Türkiye’den öğretmen ithal edilmesi eğitim işgali ve asimilasyonun tehlikeli yüzüdür” ifadelerini kullandı.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
“Eğitim, bir toplumun geleceğini şekillendiren en kritik unsurlardan biridir. Ancak, gençlerimizin işsizlik sorununun büyümesine rağmen atama yoluyla Türkiye’den öğretmenlerin ithal edilmeye çalışılması, eğitimi işgal etmenin ve asimilasyonun tehlikeli yüzünü sergilemektedir.
Yabancı atama öğretmenler, kendi ülkeleri tarafından gönderilen ve yerel öğretmenleri ezip geçen bir işgalci gücün parçasıdır. Bu acımasız uygulama, toplumun kültürel kimliğini, dilini ve değerlerini hiçe saymakta ve yerine yabancı bir kültürü dayatmaktadır.
Asimilasyonun karanlık yüzü, öğrencilerin kendi köklerinden koparılmasına ve öz kimliklerini yitirmelerine neden olmaktadır. Bu yabancı atama öğretmenler genellikle, yerel kültürü, gelenekleri bilmemektedir ve sadece kendi egemen güçlerinin çıkarları doğrultusunda eğitim vermektedirler. Yerli öğretmenlerin işsiz bırakılması, toplumun kendi değerlerini savunma çabalarını yok sayan bir zorbalık örneğidir. Atama öğretmenlerin varlığı, eğitim kalitesini de derinden etkilemektedir.
Ayrıca özgün olmayan müfredatla karşı karşıya kalan öğrenciler kendi öğrenim süreçlerinde zorluklar yaşamaktadır. Bu, öğrencilerin motivasyonunu kırmakta ve yaratıcılıklarını boğmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler bireysel potansiyellerini gerçekleştirme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirme fırsatlarından mahrum bırakılmaktadır.
Yabancı atama öğretmenlerin işgali, yerli öğretmenlerin yok sayılması ve asimilasyonun tehlikeli bir süreci olarak kabul edilmelidir. Eğitim, toplumun kültürel çeşitliliği, kimliklerin korunması ve özgür düşünceyi teşvik etme amacıyla kullanılmalıdır. Bu nedenle, ithal öğretmen sorununa karşı hep birlikte dik bir duruş sergilemek gerekmektedir.
Tüm baskılara rağmen günlerdir dayatmalara direnen tüm öğretmenlerimizi ve sendikalarını selamlarız”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu