EkonomiKıbrısManşetToplum

“Market fırınları ile baş edemiyoruz”

Ekmeğin fiyatı da günden güne artarken, Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı başkanlığındaki ekmek üreticileri ise market fırınlarının haksız rekabet ortamı yarattığından yakındı

Devrim DEMİR

Ekmeğin fiyatı da günden güne artarken, Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı başkanlığındaki ekmek üreticileri ise market fırınlarının haksız rekabet ortamı yarattığından yakındı.


FIRIN SAYISI AZALIYOR
Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, GIYNIK Gazetesi’ne konuştu. Çıralı, sektörün sıkıntılı günlerden geçtiğini ifade ederek, “Market fırınları ile başa çıkamıyoruz” dedi. Yetkililere defalarca önlem alınmasına ilişkin çağrı yaptıklarını söyleyen Çıralı, ‘serbest piyasa ekonomisi’ bahanesine sığınıldığını ifade etti. Girdi maliyetlerinin inanılmaz bir artış gösterdiğini kaydeden Çıralı, gelinen noktada sorunlara ve taleplere yönelik hiçbir önlem alınmadığını, bunun neticesinde de somun ekmeğin 12 TL’den raflara girdiğini söyledi. Ülkedeki fırın sayısının giderek azaldığını, bunun en büyük sebebinin de market fırınları olduğunu söyleyen Çıralı, “Yılbaşına kadar fiyatların aynı kalacağı inancındayım. Ancak asgari ücretin yeniden belirlenmesi, yılın başında ekmeğin ciddi şekilde zamlanacağının da işaretidir. Artan maliyetler karşısında direnemeyen 30 yıllık fırınlar kapanırken, market fırınlarının hızlı bir şekilde artış göstermesi bizi iyice çıkmaza sürüklüyor” dedi.

FIRINCI TEREDDÜTTE
Ülkeye donmuş ekmek ithalatı da yapıldığını ifade eden Çıralı, birçok otel ve restoran tarafından ülkeye ithal edilen donmuş ekmeklerin tercih edildiğini, bunlarla rekabet edecek durumda olmadıklarını söyledi. Türkiye’de un fiyatının 550 TL, KKTC’de 900 TL olduğuna da vurgu yapan Çıralı, “Bu rakamları görüp üzülüyoruz, beceriksizlerin bizi yönettiğini konuşuyoruz” dedi. Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, “Ne yazık ki sağlıklı koşullarda ekmek imal eden fırınlar, günden güne azalmakta. Tamamen market fırınlarına bir kayma var. Bazı marketler olması gerekenin çok üzerinde bazıları da çok altında fiyat belirliyor. Bu durum da esas mesleği fırıncı olan işletmeleri zor durumda bırakıyor” şeklinde konuştu.

“BAKKALLAR DA EKMEKSİZ KALACAK”
Modern fırın statüsünde çalışan ve birliğe üye olan 30 fırın bulunduğunun altını çizen Çıralı, bu üyelerin bir kısmının aktif olduğunu ve sayıların giderek azaldıklarını söyledi. Girne gibi bir şehirde sadece 3 tane modern fırın olduğunu kaydeden Çıralı, “Fırınlar kapanıyor ama üretilen ekmek sayısı azalmıyor. Köylerdeki büyük marketler bile fırın kurmaya başladı. Sektörün ciddi anlamda sıkıntıları vardır. Gönül arzu eder ki hükümet iradeyi koysun bir çözüm üretilsin. Market fırınları arttıkça, bakkallar da kapanan fırınlar yüzünden ekmeksiz kalacak” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu