GenelKıbrısManşetSağlık

Maymun Çiçeği mi? Tamam hallederik!

Turizm sezonuyla yaşanan hareketlilik nedeniyle hastalık her an KKTC’ye de ulaşabilir ama önlemler şüpheli!

Turizm sezonuyla yaşanan hareketlilik nedeniyle hastalık her an KKTC’ye de ulaşabilir ama önlemler şüpheli!

Güney Kıbrıs Dünya Sağlık Örgütü’nün çağırısına uyarak alarm durumuna geçti. Kuzey Kıbrıs’ta durum nedir?

DSÖ ACİL DURUM İLAN ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “küresel acil durum” ilan ettiği “maymun çiçeği salgını” konusunda hem Türkiye’de hem de KKTC’de sorunun daha “acil” aşamasına gelmediği dikkati çekiyor. Türkiye’de 30 Haziran’da ilk maymun çiçeği vakası açıklanmasına rağmen, TC Sağlık Bakanlığı’nın o günden bu güne vakalar konusunda başka açıklama yapmadığı belirtiliyor. Türkiye’de sağlık çevreleri ya vakaların saklandığından ya da teşhislerin yanlış konulduğundan şüphe ediyor. KKTC’de ise önlemler alındığı belirtilse de sürekli tırmanan Covid-19 vakalarının dahi henüz halkın gündemine yeterince sokulamadığı dikkati çekiyor.

GÜNEY KIBRIS ALARMDA, BİZ?

Mayıs 2022’nin başından bu yana 22 bine yakın maymun çiçeği vakasının saptanması hastalığın her an Kuzey Kıbrıs’a ulaşabileceği sinyallerini veriyor. Özellikle turizm sezonu nedeniyle artan hareketlilik hastalığın etkili olduğu İngiltere ve Almanya yanında Afrika ülkelerinden Kıbrıs’a da taşınması ihtimalini kuvvetlendiriyor. Sağlık uzmanları bu konuda halkı bilgilendirici ve farkındalığı artırıcı faaliyetlerin zayıflığından şikâyet ediyor. Güney Kıbrıs, DSÖ’nün ilan ettiği küresel acil durumun hemen ardından “alarma geçtiğini” açıklarken, Kuzey Kıbrıs’ta ilk derli-toplu açıklama daha dün geldi.

AŞI SAĞLANAMADI, REHBER HAZIRLANDI

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Deren Düriye Oygar yaptığı açıklamada şu ana kadar ülkede şüpheli ya da kesin tanı alan herhangi bir maymun çiçeği vakası olmadığını söyledi. Oygar, maymun çiçeği aşılarının tedarik edilmesiyle ilgili gerekli girişimler yaptıklarını, Türkiye ve AB’den aşı talebinde bulunduklarını açıkladı. Oygar, salgını konusunda hem iki taraflı Sağlık Teknik Komitesi hem AB uzmanları hem de Türkiye Sağlık Bakanlığı ile iletişim içerisinde olduklarını söyledi. Müsteşar, bakanlığın, DSÖ ve diğer ilgili sağlık kuruluşlarının rehberleri doğrultusunda Türkçe ve İngilizce bir rehber hazırlandığını da açıkladı.

78 ÜLKEDE 21 BİNİ AŞKIN VAKA

Zoonoz (hayvandan insana bulaşabilen) bir hastalık olan maymun çiçeği ilk kez 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü. Mayıs 2022’de yeninden dünyanın gündemine giren hastalığın iki farklı genetik grubu var. Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetli ve daha yüksek ölüm oranına sahip. 29 Temmuz itibarıyla 78 ülkede 5’i ölümle sonuçlanan 21 bin 148 maymun çiçeği vakası saptandı.

Vakalarda öne çıkan ülkeler

ABD: 4,906
İspanya: 3,738
Almanya: 2,540
İngiltere: 2,432
Fransa: 1,837

Diğer Haberler

Başa dön tuşu