GenelKıbrısManşetSağlık

Maymun çiçeğinde çember daralıyor

Vaka sayısı Türkiye’de 5’e, Güney Kıbrıs’ta 3’e yükseldi

Vaka sayısı Türkiye’de 5’e, Güney Kıbrıs’ta 3’e yükseldi

KKTC Sağlık Bakanlığı yetkilileri, salgına hazırlıklı olduğumuzu belirtiyor

En çok vaka görülen ülkeler

ABD: 7,509
İspanya: 4,942
Almanya: 2,887
İngiltere: 2,859
Fransa: 2,423

TÜRKİYE’DE 5, GÜNEY’DE 3 VAKA

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ-WHO) “küresel acil durum” ilan ettiği “maymun çiçeği salgını” konusunda Kuzey Kıbrıs için çemberin giderek daraldığı dikkat çekiyor. Türkiye’de vaka sayısı 5’i, Güney Kıbrıs’ta da 3’ü bulurken, KKTC Sağlık Bakanlığı yetkilileri ülkemizde maymun çiçeği vakası görülmediğini belirtiyor. Ancak, turizm sezonuyla yaşanan hareketlilik nedeniyle hastalığın her an KKTC’ye de ulaşabileceği ihtimali göz ardı edilmiyor. Ülkemizdeki uzmanlar Güney Kıbrıs’ta vaka sayılarının artmasının ardından Kuzey’e de kısa sürede ulaşacağı öngörülen virüsle mücadele etkin önlemlerin önemini vurguluyor.

GÜNEYDEKİLER YURT DIŞI KAYNAKLI

Rum basını, karşılaşılan yeni vakaların yakın zamanda yurtdışından Güney Kıbrıs’a giden 20 ve 30 yaşındaki iki erkek olduğunu duyurdu. Söz konusu kişilerin genel sağlık durumunun iyi olduğu ve Lefkoşa Genel Hastanesi’ndeki özel bölümde tedavi altına alındığı kaydedildi. 6 Ağustos itibarıyla Güney Kıbrıs’ta görülen maymun çiçeği vaka sayısı 3’e çıktı. Bu arada, Türkiye’deki 5 vakanın 4’ünün tedavi edilip taburcu edildiği ve hastanede sadece 1 vakanın olduğu açıklandı. Dünkü rakamlara göre dünya çapında 88 ülkede 28 bin 220 vaka maymun çiçeği vakası bildirildi. Etrafımızdaki coğrafyadan İsrail’de 160, Yunanistan’da 40, Malta’da 17 ve Lübnan’da da 6 vaka saptandı.

EKONOMİ AĞIR YARA ALABİLİR

Olası bir salgının ülke ekonomisi üzerinde de sıkıntı yaratabileceği belirtiliyor. Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkan Yardımcısı, milletvekili Ahmet Savaşan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada; gereken önlemlerin zamanında alınmaması halinde turizm, yükseköğrenim ve inşaat sektörlerinin pandemi benzeri bir yara alabileceği uyarısında bulunmuştu. Savaşan, konuyla ilgili olarak, “Ülkemizde en erken zamanda aşı tedariki, test kapasitesinin arttırılması ve halkın salgın sırasında nasıl güvende kalacağı konusunda eğitim verilmesinin koordine edilmelidir. Aksi halde KKTC ekonomisi çok ağır bir darbe daha alma tehdidiyle karşı karşıya kalabilir” dedi.

“TANI KOYABİLECEK DURUMDAYIZ”

KKTC Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Deren Oygar da açıklamasında Güney’de görülen ilk vaka sonrasında hem Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi hem Enfeksiyon Kontrol Komitesi hem de İki Taraflı Sağlık Teknik Komitesi’nde konuyu görüştüklerini söyledi. Oygar, ülkede şüpheli ya da kesin tanı konan maymun çiçeği vakası olmadığını da ifade ederek, maymun çiçeği hastalığın tanısı için kullanılan kitlerin ülkede bulunduğunu ve olası bir şüpheli vakaya tanı konulabileceğini belirtti. Oygar, “Maymun Çiçeği Virüsü” rehberi yayımladıklarını, enfeksiyon hastalıkları servisinde izole odaların ayırdıklarını ve dünyada aşı tedariğinin sınırlı olduğu çiçek aşısı için Türkiye ve AB’den talepte bulunduklarını da hatırlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu