GenelKıbrısManşetSiyaset

Meclis Genel Kurulu’nda Başbakanlık bütçesi ele alınıyor

CTP Milletvekili Devrim Barçın, stok affı iddialarından kamu çalışanı denetimlerine ve MİK ihalelerine kadar birçok konuda hükümeti eleştirdi. Berova “stok affı yok, vergi affı yapılmayacak” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda 6 milyar 185 milyon 593 bin TL’lik Başbakanlık bütçesi görüşülmeye başlandı. İlk sözü alan CTP Milletvekili Devrim Barçın, hükümete yönelik çeşitli eleştirilerde bulundu.

“Stok affı çalışması var” iddiası – Berova: Yoktur

Barçın, yasa gücünde kararnameyle bir stok affı hazırlığı olduğunu ifade ederek bunun yapılmaması gerektiğini söyledi.
Maliye Bakanı Özdemir Berova ise oturduğu yerden söz alarak, “Stok affı için başlatılmış bir çalışma yoktur. Vergi affı da yapılmayacaktır” dedi.

Kamu çalışanlarının denetimi ve Mehmetçik Posta iddiası

Barçın, Başbakanlık tarafından yayımlanan kamu çalışanlarının sıkı denetlenmesine ilişkin genelgeyi hatırlatarak, bu denetimlerin sonuçlarının açıklanmasını istedi.
Mehmetçik Posta Şubesi’nde “UBP meclis üyesi olan iki çalışanın işe gitmediğini” iddia eden Barçın, konunun araştırılmasını talep etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, müdürle görüştüğünü belirterek, “Gerekirse soruşturma açılacak” dedi.

MİK ihaleleri ve usulsüzlük iddiaları

MİK Başkanının usulsüzlük gerekçesiyle tutuklanmasının ardından komisyonun yönettiği tüm ihalelerin incelenmesi gerektiğini söyleyen Barçın, bunun yapılmadığını dile getirdi.

Barçın, bir hizmet alımı ihalesindeki şartnamede yer alan “İngilizce’nin ana dili olduğu bir ülkeden mezun olma şartı” gibi kriterleri eleştirerek, atölye çalışmaları ve eğitim faaliyetleri için 15 milyon TL ayrılmasını sorguladı.

 İstatistik Kurumu ve tartışmalı anket ihalesi

İstatistik Kurumu’nun güvenilirliğinin zedelendiğini söyleyen Barçın, kurumun liyakat öncelikli kadrolarla yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Kurumun çıktığı 102 milyon TL’lik anket ihalesinin, Merkez Bankası’nın gelecekteki kar payından avans alınarak finanse edilmesinin planlandığını ifade ederek “Bütçe açığımız yetmedi mi?” diye sordu.

75 milyon TL’lik ihale: “Bir şirket nasıl 30 milyon TL düşebilir?”

Barçın, bedeli 75 milyon TL olan bir ihalenin teklif gelmemesi üzerine pazarlığa dönüştüğünü, üç şirketten sadece birinin pazarlığa indiğini söyledi.
Bu şirketin fiyatı 30 milyon TL birden düşürerek ihaleyi aldığını, diğer şirketlerin ise “bir TL bile indirim yapmadığını” belirterek büyük bir soru işareti doğduğunu kaydetti.

Yazılım kalemi için 11 milyon TL talep edilmesinin “fahiş ve şişirilmiş” olduğunu savunan Barçın, bu rakamın MİK tarafından istendiğini öne sürdü.

Barçın, tüm bu bulguların “resmî belgelerle ispatlandığını” söyleyerek, “Bu ihalede usulsüzlük olduğu ortadadır; neden hâlâ ısrar ediliyor?” diye sordu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu