KıbrısManşetSiyasetSürmanşet

Meclis ruhu bozuldu!

“Çok olumsuz bir süreç içindeyiz ve partiler git gide halk arasında aşağıya çekildi, güven artık yok” diyen Siber, halkın pandemi ve ekonomik zorluklarla alt üst olmuşken ülkeyi yönetenlerin kendi içindeki iç hesaplaşmalarıyla meşgul olmalarının hiç doğru olmadığına dikkat çekti

Cumhuriyet Meclisi Eski Başkanı Sibel Siber, Meclis Başkanlığı Seçimi konusunda yaşanan süreci GIYNIK Gazetesi’ne değerlendirerek, 3 ana soruna değindi.

“Çok olumsuz bir süreç içindeyiz ve partiler git gide halk arasında aşağıya çekildi, güven artık yok” diyen Siber, halkın pandemi ve ekonomik zorluklarla alt üst olmuşken ülkeyi yönetenlerin kendi içindeki iç hesaplaşmalarıyla meşgul olmalarının hiç doğru olmadığına dikkat çekti.

“ÇIKARILAN ADAYLARDA PARTİ RUHU VE BÜTÜNLÜĞÜ ARTIK YOK”

Cumhuriyet Meclisi Eski Başkanı Siber, partiler bazında bir sorun olduğunu ifade ederek, genel olarak uzun zamandır yaptığı eleştirinin, partilerin artık çıkardıkları adaylarla ilgili parti ruhu ve bütünlüğünün olmayışına dikkat çekti.

Özellikle UBP’nin Kurultay’dan bu yana böyle bir izlenim verdiğinden bahseden Siber, ikinci sorunun ise Meclis’te var olan ‘konsensüs’ yani fikir birliği eksikliği olduğunu belirtti.

Siber, Meclis Başkanı ve Yardımcısı konusunda parti içerisinde konsensüs olamazken, diğer partiler arasında fikir birliği olabilmesinin de güç olduğunu kaydetti.

Kendisinin Meclis Başkanlığı seçiminde hem muhalefet hem de iktidarda oy çokluğuyla seçildiğini hatırlatan Sibel Siber “Meclis ruhu bozuldu” dedi.

Son olarak, Meclis Tüzüğü’nde düzletilmesi gereken unsurlar olduğundan söz eden Siber, salt çoğunluk sağlanmasa da tekrar oylama yapılarak salt çoğunluk sağlanmaması durumunda da kabul olunabildiğini ve bunun bir anomali olduğunu söyledi.

ULUÇAY: MİLLETVEKİLLERİNİN ÖZGÜR İRADESİYLE ORTAYA ÇIKAN BİR TABLO

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, 4 Ocak Pazartesi günü Meclis Başkanlığı Seçimi için yapılan oylamanın sonucunun milletvekillerinin özgür iradesi ile ortaya çıkan bir tablo olduğunu vurgulayarak Başsavcılık ’tan görüş alındığını ve aynı işlemin yeniden gündeme gelebileceğini belirtti.

Uluçay, kişilerin Meclis Başkanlığı’na aday olamayacağını, partilerin bu makama aday gösterdiğini, bir sonraki adayın başkası mı aynı kişi mi olacağına da partinin karar vereceğini aktarmış, Meclis’teki hukukçulardan da görüş alındığını ve Ulusal Birlik Partisi’nin aynı kişiyi yeniden aday göstermek isterse bunun gündeme alınabileceği dile getirdi.

Uluçay, Başkanlık seçiminin 11 Ocak Pazartesi gününe ertelendiğini, yapılacak seçimde aday olan kişiden bağımsız yine 26 ret oyu çıkması halinde bunun Danışma Kurulu’nda yeniden değerlendirileceğini ifade ederek, 16 yıldan beri milletvekilliği yaptığını, Meclis’in kendi yöneticilerini seçim biçimini tayin ederken murat edilenin grubu bulunan partilerin uzlaşması olduğunu, aksi takdirde seçimin yapılamayacağını vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu