KıbrısManşet

Meclis, son toplantısında nisabı bulmakta zorlandı

UBP-DP- YDP Azınlık Hükümeti, meclisin son toplantısında nisabı bulmakta zorlandı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, tatil öncesi son toplantısını yapmak üzere 12:40 sıralarında toplandı.

 

Bertan Zaroğlu’nun ‘izinli’ olduğu gerekçesi ile katılmadığı kurulda, DP Milletvekili Serdar Denktaş beklendi. Serdar Denktaş, Başbakan Ersan Saner’le ile birlikte Genel Kurul’a geldi, nisabı sağladı ve meclisten ayrıldı.

Özyiğit: Son anda bile nisap sorunu yaşattınız

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hükümetin son anda bile nisap sorunu ile devam ettiğine ve ‘zorlamayla’ işi götürmeye çalıştığına dikkat çekerek, “Bu iş böyle gitmez. İnat ve ısrarla koltukta bulunmayı her şeyden üstün görüyorlar” şeklinde konuştu.

Özersay: Seçim tarihini meclise neden getirmediniz?

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, ülkede ‘sözde’ bir hükümet olduğunu belirterek, “Hükümet, milletvekillerin istifa etmesiyle kuruldu, meşrutiyeti sorunlu” dedi.
Hükümetin ne hukuk, ne Anayasa ne de teamülleri dikkate aldığını ifade eden Özersay, 6 aylık dönemde bakanların birbirleriyle çelişen açıklamalar yaptığını, Meclis’in daha da ‘itibarsızlaştığını’ vurguladı. Özersay, Ad-Hoc Komite’de erken seçime ilişkin 3 Nisan 2022 kararı alınmasına rağmen, bu kararı çoğunluğa erişemeyeceği için Meclis Genel Kurulu gündemine getirmediğini ifade etti.

Erhürman: Hükümetin tek derdin kurultay

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, erken seçim tarihini 3 Nisan 2022 olarak belirleyen Ad-Hoc komite kararının Meclis gündemine neden gelmediğini sordu.

Yasanın ara seçim için Haziran ayına işaret ettiğini hatırlatan Erhürman, “Anayasa ve yasa ihlal ediyorsunuz. Ama artık 27 parmağa sahip olan herkes dilediği tarihte seçim yapar, dilediği tarihte yapmaz diyorsunuz. El insaf, böyle bir şey görülmedi” dedi. Hayat pahalılığı konusunda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara da işaret eden Erhürman, hükümete bu konuda ne yapacağını sordu. Hükümetin 6 aydır nisap sorununda, hukuka aykırılık, yetki devri konusunda ‘istikrar’ yaşadığını vurgulayan Erhürman, hükümetin tek derdinin kurultay olduğunu iddia etti.

Berova’nın açıklamaları eleştirildi

UBP Grup Başkan Vekili, Milletvekili Özdemir Berova, muhalefetin hükümete ilişkin eleştirilerine cevap vermek üzere kürsüye çıktı. Berova, ‘nisap’ sorununa değinerek, 2018’de HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın söylemlerine dikkat çekti. HP milletvekilleri Gülşah Sanver Manavoğlu ve Kudret Özersay açıklamalara tepki gösterdi. Ardından muhalefet vekilleri muhataplarının başbakan olduğunu Berova’nın kürsüye neden çıkıp açıklamalarda bulunduğunu eleştirdi.

Şahali sinirlendi ve dışarıya çıktı

CTP milletvekili Erkut Şahali ile UBP milletvekili Menteş Gündüz arasında atışma yaşandı. Şahali salondan dışarı çıktı. Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, “Bu parlamento hepimizin. Bu ortam Meclis’e yakışmıyor” diyerek, vekilleri uyardı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu