KıbrısManşet

Meclis Genel Kurulunda yerel seçimlerin 25 Aralık’ta yapılması oy birliğiyle kabul edildi

UBP ile CTP'nin birlikte sunduğu, “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimlerinin 25 Aralık 2022’de yapılmasına ilişkin karar önerisi” Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda oy birliğiyle kabul edildi

Yerel seçimlerin 25 Aralık’ta yapılması oy birliğiyle kabul edildi ve uzun zamandan sonra Cumhuriyet Meclisi’nde oy birliğiyle bir yasa onaylanmış oldu

ERHÜRMAN: BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN YASAYI ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYACAĞIZ… CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, önerinin oybirliğiyle geçmesinin söz konusu olduğunu ancak CTP’nin çok kısa süre içinde, belki bugün belki pazartesi günü, belediyelerin birleştirilmesine ilişkin yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını ve ara emri talebinde bulunacağını söyledi. Erhürman, önerinin Haziran ayından sonra yaşanan yetki sorununu da çözmeyi hedeflediğine işaret ederek, ara emri çıkması durumunda 18 belediyeyle seçime gitme durumunun ortadan kalkacağını anlattı.

“DÜZELTME SORUMLULUĞU MECLİS’TE”… Yerel seçimlerle ilgili alınan kararlar hakkında Anayasaya aykırılık olduğu konusunda daha önce de uyarıda bulunduklarını dile getiren Erhürman, mahkemenin ilgili kararına işaret etti ve bunu düzeltmenin sorumluluğunun Meclis’te olduğunu kaydetti. Daha önce Anayasa’nın ihlal edildiği gerçeğinin değişmeyeceğini dile getiren Erhürman, yine de seçimlerin yapılmasına, bunun için de oybirliğiyle bir seçim tarihi alınmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

“ANAYASA BİLE BİLE İHLAL EDİLDİ”… Tufan Erhürman, kaosun nedeninin izafi olmadığını söyledi. Olayın bu noktaya gelmesinin Anayasa’nın bile bile ihlal edilmesinden kaynaklandığını kaydeden Erhürman, ilk günden bu yana bu konuda uyarıda bulunduklarını belirtti. Anayasa Mahkemesi’ne gitmenin kendileri için bir hak değil, sorumluluk olduğunu ifade eden Erhürman, bundan sonra her gelen çoğunluğun benzeri şekilde hareket etmesine izin verilmemesi bakımından yaptıklarının ana muhalefet partisi olarak tarihsel görevleri olduğunu kaydetti.

HASİPOĞLU: BİZE GÖRE KAOSUN SEBEBİ CTP… İki parti grubunun oturup, bir uzlaşı metni ortaya çıkardığını söyleyen UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, belediyeler reformunun tüm partilerin mutabık olduğu bir konu olduğunu kaydetti. Dava açılmasının sorunu çözmediğini, tam tersine bir kaos yarattığını kaydeden Hasipoğlu’nun bu sözleri üzerine genel kurulda kısa bir süre tartışma yaşandı. Şu anda da ortak uzlaşıyla hareket etmeye çalıştıklarını dile getiren Hasipoğlu, CTP’nin tekrar mahkemeye gitme hakkına da saygı duyduklarını ifade etti. Bu adımı, ülkede yaşanan kaosu açmak, yerel yönetimlerin yetki sorununu çözmek için attıklarını söyleyen Hasipoğlu, “Size göre kaosun sebebi UBP, bize göre de CTP’dir. Bu da bizim görüşümüzdür” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu