GenelKıbrısManşetSiyaset

Meclis’te kıyamet koptu

Cumhuriyet Meclisi’nde ifade özgürlüğü ile ilgili üç yasa tasarısı hakkında ivedilik istemi tartışmalara yol açtı

Cumhuriyet Meclisi’nde ifade özgürlüğü ile ilgili üç yasa tasarısı hakkında ivedilik istemi tartışmalara yol açtı

GERGİN ANLAR YAŞANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda üç yasa tasarısı hakkında ivedilik istemi sert tartışmalara yol açtı. Meclis’in dünkü oturum için açıklanan gündeminde yer almayan; Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Müfsidane Yayınlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanlarının Korunması (Değişiklik) Yasa Tasarısı için ivedilik istenmesi muhalefet ile iktidar vekillerini karşı karşıya getirdi. CTP ve HP’li vekillerin karşı çıktığı tasarılarla ilgili ivediliklerin dünkü oturumda görüşülmesi ertelendi. Getirdikleri yasaların güncellenmesi gerektiğini, eksiklikler olabileceğini belirten Başbakan Ünal Üstel’in önerisiyle, tasarıların kurulacak bir komitede ele alınması kararlaştırıldı. Oturumu, Meclis önünde eylem yapan sendikaların temsilcileri, K.T. Gazeteciler Birliği temsilcileri ve bazı gazeteciler de izledi. Alkışlı protesto yapan izleyiciler Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin isteğiyle salonda dışarı çıkarıldı.

“YUKARIDA OTURAN KİMDİR, KRALİÇE Mİ?”

Mecliste ilk sözü alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, yasa tasarılarının reformu değil “otoriteleşmeyi” sağlayacağını vurguladı. “Düşünce özgürlüğünün kullanılamaz hale getirilmesi acil ihtiyaç mıdır?” diye soran Erhürman, tasarılardan birini okuyarak, “ ‘kitle iletişim araçlarında oluşturan iletiyi yayınlayan kişi suç işlemiş olacak’ diye bir madde var, bunu okumuş olamazsınız” dedi. “Bu yapılırsa Meclis’in havası çok değişir” diyen Erhürman tasarılarının geri çekilmesini istedi. Erhürman, “Hoşnutsuzluk yaratma diye bir suç yaratmak olabilir mi? Yukarıda oturan kimdir, kraliçe mi?” diye sorarken, “Almanya’da Hitler döneminde yapılan yasalar, faşistti ama tutarlılığı vardı. Bu yasalarla ilgili eğilim faşizandır, Demokrasi karşıtı ve saçmadır.”

“KİŞİSEL ÖZGÜRLÜKLERE TECAVÜZ”

HP Milletvekili Ayşegül Baybars da 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beri Kıbrıslı Türklerin özsaygısına zarar verildiğini, verilmesine de devam edildiğini söyledi. Baybars, hükümetin, Kıbrıs Türk halkına saygısı olmadığını savunarak, “İçinde ne yazdığını bilmediğiniz, üç yasa tasarısını önümüze getirdiniz. Ülkede demokrasi ve siyaset, ekonomik kriz var. Bunlara çözüm bulmak yerine sesimizi, toplumun sesini kısmaya çalışıyorsunuz” dedi. CTP Milletvekili Erkut Şahali ise tasarıların yasalaşması halinde bunun “kişisel özgürlüklere tecavüz” anlamına geleceğini söyledi. Şahali, “Ülke demokrasine yapılmak istenen kendi boynunuza ilmek geçirmekten başka sonuç içermez” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu