GenelKıbrısManşet

Meclis’te “Saray” gerginlik yarattı

Meclis'in bugünkü oturumu saat 10:00'da başlaması beklenirken her zamanki gibi rötar yiyerek 11:30'da başladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı, güncel konuşmalarla devam etti. 6 saat süren toplantının gündemi yoğun geçerken Meclis’in ilk saatlerine ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ bomba gibi düştü.

DOĞUŞ DERYA’DAN ERHAN ARIKLI’YA: BURASI BİR VİLAYET DEĞİLDİR

Protokol’e ilişkin eleştirilere yanıt vermek üzere kürsüye gelen Ekonomi ve Enerji Bakanı Arıklı, gerekli düzenlemelerin Meclis’te hep birlikte çalışılarak yapılacağını savundu. Destek çağrısı yapan Arıklı’ya Muhalefet Milletvekilleri tepki gösterdi ve Genel Kurul’da sesler yükseldi. Milletvekilleri arasında kısa süreli bir tartışma konusu olan ‘Saray’ için CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Burası bir vilayet değildir! ” dedi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda konuşma yapan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı’ya, ” Bu protokolü nasıl imzaladınız?” diye soran  CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Başka bir devletin Cumhurbaşkanlığı sarayını yapmasının koloni olarak adlandırdı. Pandemi döneminde vatandaşların, esnafların ve sektörlerin geçim sıkıntısı geçtiğini işaret ederek protokole saray parasını konduğunu söyledi ve Erhan Arıklı’ya “utanın ve azıcık yüzünüz kızarsın” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, tüm ısrarlarına rağmen İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın Meclis’in gündemine getirilmediği ve Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı’nın da konuyla ilgili sorulara kendisinin de haberinin olmadığını söylediğini savundu.

ÖZERSAY HÜKÜMETE YÜKLENDİ… 

“YERİNE GETİREMEYECEĞİNİZ SÖZLER VERDİNİZ”

Meclis kürsüsüne konuşmasını yapmak amaçlı yerini alan HP Genel Başkanı Kudret Özersay, hükümete yüklendi.

Türkiye ile imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması hakkında konuşan HP Genel Başkanı Kudret Özersay, hükümetin yerine getirilemeyecek taahhütler verdiğini savundu.

SALAHİ ŞAHİNER’DEN AKSA ÇIKIŞI:

“ASIL VURGUN SÖZLEŞME BİTTİĞİNDE ORTAYA ÇIKACAK”

KIB-TEK’teki “vurgun” iddiaları mecliste de gündeme geldi.  CTP’li Salahi Şahiner, KIB-TEK’te asıl vurgunun AKSA’nın sözleşmesi bittiğinde gerekli yatırımın yapılmaması nedeniyle gerçekleşmiş olacağını söyledi.
Şahiner “Vurgun varsa eğer, sebebi siyasettir… Özelleştirilmemesi için de elimizden geleni yapacağız. Elektik fiyatını yükselten AKSA ile süren sözleşmedir. Esas vurgun AKSA’nın sözleşmesi bittiğinde, gerekli yatırımların yapılamaması nedeniyle gerçekleşecek…”diye konuştu.

 

SILA USAR İNCİRLİ HÜKÜMETİN AŞI POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

“İNSANLARDAN ÖZÜR DİLEYİN”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli, hükümetin aşı politikalarını eleştirdi, aşının eşitsiz dağıtımının ülkede ciddi huzursuzluklara neden olduğuna vurgu yaptı.

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Dr. Sıla Usar İncirli, hükümetin, bugüne kadar kimlerin hangi gerekçe ile aşılandığını açıklamak zorunda olduğuna dikkat çekerek “Herkesçe bilinen yapılan hatalar için insanlardan özür dileyin. Ve bu hataları bundan sonra yapılmayacağını, aşılamanın nasıl ilerleyeceğini insanlara izah edin” diye konuştu.

EK MESAİLER GÜNDEME GELDİ…

“EK MESAİYE KALMAK İSTEYEN İNSAN BULUNACAK MI?”

Öte yandan ek mesai ödeneklerinin aşağıya çekilmesinin gündeme getirildiğini anlatan Erhürman, “Bu durumda ek mesaiye kalmak isteyen insan bulunacak mı? “ diye sordu.

KKTC’nin toplu iş sözleşmelerini değişme taahhüdünde de bulunduğunu söyleyen Erhürman bunun nasıl taahhüt edilebileceğini, karşı tarafın ikna edileceğine dair bir taahhüdün nasıl verilebildiğini sordu.

EK MESAİLER İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLERİ MALİYE BAKANI YANITLADI

Ek mesailerle ilgili eleştirileri yanıtlayan Oğuz, ek mesailer konusunda çalışmalar yapıldığına işaret ederek, ek mesainin emek karşılığı verildiğini dile getirdi.
Ek mesailere ödenen rakamların yıldan yıla arttığına işaret eden Oğuz, ülkenin kaynaklarının kıt olduğunu, eldeki imkânları en verimli şekilde kullanmak gerektiğini belirtti.

EV KARANTİNASINDA BİLEKLİK KULLANILACAK

Maliye Bakanı Oğuz ev karantinasında kullanılacak bileklik masraflarının üniversitelerden talep edileceğini açıkladı

Öğrencilerin karantina ücretlerine üniversitelerin destek vermesi konusunda bir soru üzerine Oğuz, bileklik takibine geçildiğinde bu masrafın da ortadan kalkacağını anlattı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu