DünyaKıbrısManşetTürkiyeYaşam

Medya patronlarına duy’rulur

Gazete, dergi ve kitaplardaki kâğıt kokusu tarihe karışmak üzere. Bu yüzden eski kaynaklarınızı sakın çöpe atmayın. Yakında nostaljik olarak ‘çevir çevir oku’ durumları hâsıl olacak. Tüm medya patronlarına duyurulur

Genelde tüm mal ve hizmet üreten şirketlerin, özeldeyse medya gruplarının en çok ulaşılan kanalı “resmi web sitesi” filân denen internet sayfalarıdır bildik. Elektronik medya vaziyetlerinde resmi internet sayfalarının yerini, sonraki dönemlerde internet gazeteleri aldı malum.

İnternet gazeteciliği yok aslında. Salt ‘gazeteciler’ var ve işte bu profesyonellerin de bir kısmı internetteki haber sitelerinde yazıyorlar. İnternet gazeteleri ile diğer yazılı medya arasında karşılıklı olarak haksız rekabet var mı? Bal gibi var. Kimisi ‘son dakika’ çeker ve buna diğer yazı işleri atlar, kimisinde ise canla başla para, zaman, emek harcanarak iz sürülür ve haber yapılır ama bilgisayar başındaki editör bunu internet sayfasına alarak hırsızlık yapar.

E sabah haberlerinde yer alan gazete sunularına ne demeli? Bu süreçten de medya patronları tiraj kaygısıyla bir hayli dertli. Hâl böyle olunca da “haber” denen atraksiyon; gazete, TV ve internet arasında ha bire dövülüyor. E bu işin içine bir de sosyal medyada yer alan ‘yurttaş gazeteciler’ girince veryansın modunda bir haber kirliliği yaşanıyor malum.

Neyse, iletişim bilimcilerine göre 2025’de Amerika’da, 2030 yılında ise Türkiye’deki yazılı medya artık akıllı telefon ve tabletlere kayacakmış. E şimdiden bu işler başladı bile. Daha önce de yazdık; Örneğin 1933 yılında yayım hayatına başlayan ve 31 Aralık 2012 tarihine kadar her hafta ‘1 milyon üzerinde’ basan haftalık dergi Newsweek artık kâğıt üzerinde yok. 1974’te bizi de “Cyprus: Round Two” şeklinde kapak yapan derginin yayın hayatı bitti ya, uzmanlara göre artık gazete kâğıdı kokusu yok olacakmış.

N’apmak lâzım? Tabiî ki de internet üzerinden yayım yapan bir haber sitesi kurmak lâzım. Buradaki teşkilat nasıl olmalı? Öncelikle haber merkezine bağlı bir ‘köşe yazarı ve muhabir ekibi’ örgütlemek lâzım. Arkasından da ‘teknoloji ekibi, mobil ekip, grafik ekibi, fotoğraf editör ekibi, video editör ekibi, pazarlama ekibi ve bunlara bağlı olarak abone olunan ajanslara bağlı haber atlatan kurumları fonlama ve finans ekibi’ yer almalı. Bunlarla birlikte İnternet gazeteciliğindeki profesyonellere göre sosyal medya denen Instagram, Facebook ve Twitter’e üye yurttaş üzerinden haber alma oranı ise artık yüzde 50’lere ulaşmış. E hâl böyle olunca da ‘sosyal medya tarama ekibi’ de kurduk mu tamamdır bizim internet gazetesi.

Reklam pastası mı? E o pastanın da yüzde 70’i artık internet üzerinden yürütülüyor. Ya salt spor dünyamıza ait internet gazetelerine ne demeli. İsmi lâzım değil, internette sırf spor haberleri yapan bir arkadaşım sitesini 1 milyon TL’ye sattı. Yeni patron da yine o arkadaşımı ilgili siteye 10 bin TL maaşla genel müdür yaptı. E hade ilk ismini vereyim; “Yürü be Haluk, kim tutar seni” şeklinde “Sporx” sitesi bu! Sonuç mu? Gazete, dergi ve kitaplardaki kâğıt kokusu tarihe karışmak üzere. Bu yüzden eski kaynaklarınızı sakın çöpe atmayın. Yakında nostaljik olarak ‘çevir çevir oku’ durumları hâsıl olacak. Tüm medya patronlarına duyurulur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu