KıbrısManşetSağlıkToplum

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi çam kese böceğiyle biyolojik mücadele başlattı

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi insanlar ve hayvanlarda sağlık problemlerine neden olan çam kese böceklerine karşı biyolojik mücadele gerçekleştirdi

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi insanlar ve hayvanlarda sağlık problemlerine neden olan çam kese böceklerine karşı biyolojik mücadele gerçekleştirdi.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nden yapılan açıklamada, çam kese böceği tüylerinin, yaygın olarak insanlarda deride kızarıklık, kabarma ve kaşıntı şeklinde seyreden alerjik reaksiyonlar ile astım veya diğer solunum yolu rahatsızlığı olan kişilerde şok ve komaya kadar varabilen ciddi sağlık problemlerine sebep olabildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Evcil hayvanlarda da özellikle ağız ve dilde ciddi reaksiyonlara neden olarak insanlarda olduğu gibi çok ciddi sonuçlanacak vakalar oluşturabilmektedir.

Çevre açısından bakıldığında ise; bir orman yangınının neden olduğu tahribattan çok daha fazlasına neden olan ve çam ağaçları üzerindeki beyaz parlak keseleriyle kendisini belli eden çam Kese böceği yapraklar ile beslenerek ağacın zayıf düşmesine, kurumasına ve ağır tahribata neden olur. Mehmetçik bölgesinde çam kese böceği kontrolü için özel uygulama ekipmanı vasıtasıyla insan ve çevre sağlığına zararlı bir etkisi olmayan biyolojik larvasit kullanılarak uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamalarda amaç; halkın yoğun kullandığı alanlardaki çam ağaçlarında tırtılları kontrol altına alarak hem insan ve hayvan sağlığını hem de ağaçlarımızı orman dairesi ekipleri kontrolünde budayarak korumak olmuştur.

Belediyemize bağlı tüm köylerimizde yürütülecek çalışma kapsamında, Mehmetçik bölgesinde çam kese böceğine karşı yapılan biyolojik larvasit uygulaması okullarda, camilerde, köy meydanında ve yol kenarındaki ağaçlarda yürütülmüş olup bu sayede hem ağaçlar hem de insan ve hayvan sağlığının korunması adına önemli bir çalışma başarı ile tamamlanmıştır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu