KıbrısManşetYaşamYemek

Meksika’dan Güzelyurt’a gelen lezzet

Bir aşk hikâyesiyle başlayan ve Türkiye’den Meksika’ya kadar uzanan yolculuğun ardından lezzetin doruğa ulaştırdığı yemekleri KKTC’ye taşıyan bir şef Harun Canay…

HER ŞEY 11 YIL ÖNCE BAŞLADI… Şef Harun Canay’ın 11 yıl önce 2010 yılında uçak hostesine âşık olduktan sonra başlayan ve Meksika’ya varan yolculuğu bugün KKTC’nin güzel ilçelerinden portakalın merkezi Güzelyurt’a kadar taşındı.

MEKSİKA YEMEKLERİNİN KKTC’YE TAŞINAN BİR LEZZET HİKAYESİ… Meksika’da okullara giderek birçok kurslar alan ardından kendisini geliştirerek dersler vermeye başlayan, Meksika’da hem Türk yemeklerini tanıtan, hem de Meksika yemeklerini Kuzey Kıbrıs’a taşıyan bir baş şef Harun Canay’ın hikâyesi… Türkiye’den Meksika’ya uzanan yolculuğun ardından abisinin “Kuzey Kıbrıs’a gel” çağrısı ile Meksika lezzetlerinin Güzelyurt’a kadar taşınmasının bir hikâyesini anlatacağız… 2 bin çeşit tabağı, Meksika’da ünlü aşçılardan öğrendiği meşhur kaburga yemeğini yapan ve iddialı olan Harun Şef, şimdi bu lezzetleri Kuzey Kıbrıs’a taşıdı…

PEPSİ ŞİRKETİNDE BAŞ AŞÇILIK YAPTI… Meksika’da okullara ve kurslara gitmeye başladığını anlatan Şef Harun Canay, bir televizyon şirketinde de çalışarak kurslar da verdiğini, ayrıca Pepsi’nin Meksika acenteliğinde ve bir reklam şirketinde baş aşçılık yaptığını ifade etti

“SPAGETTİ KABURGA” KKTC’DE ÇOK TUTULDU… Şef Canay, spagetti kaburganın (Costia De Spagetti) Kıbrıs’ta çok tutulduğunu ve menüde kaburga spagettisi olarak geçtiğini söyleyerek, “18 saat marine edilen et 11 saat de fırında kalıyor. Hazırlanan yemek spagetti gibi çatalla yenebiliyor. Yaklaşık sekiz kiloluk kaburgalara fırınlama yapıyoruz. Fırından çıktığında arada kemiği oynatmanız yetiyor. Et hem sulu hem de lezzetlidir. Çiğnemenize bile gerek kalmıyor. Yaşlılarımız bile bunu rahatlıkla yiyebiliyor” dedi.

2 BİN ÇEŞİT TABAK HAZIRLIYORUM…   Venezuella, Arjantin, İspanyol, İtalyan, Fransız, Meksika, Kolombiya mutfağından 2 bin çeşit tabak hazırlayabildiğini de kaydeden Canay, bunları isteğe göre hazırladığını kaydetti.

700 ŞEFİN İÇERİSİNDE BİRİNCİ OLDU… Birçok ödülleri olduğunu anlatan Canay, Meksika’da 700 şefin yer aldığı yarışmada baş şeflik olan “Tele Viza”yı kazandığını, menüde ise Tosya Piliç, incik ve meşhur fırında sütlaç tatlısının yer aldığını belirtti.

11 yıl önce 2010 yılında bir uçak hostesine âşık olarak başlanan Meksika yolculuğu bugün KKTC’nin güzel ilçelerinden sarı altın portakalın merkezi Güzelyurt’a kadar taşınan bir lezzetin hikâyesine dönüştü…

Meksika’da okullara giderek birçok kurslar alan ardından kendisini geliştirerek dersler vermeye başlayan, Meksika’da hem Türk yemeklerini tanıtan, hem de Meksika yemeklerini Kuzey Kıbrıs’a taşıyan bir baş şef Harun Canay’ın hikâyesini anlatacağız… Türkiye’den Meksika’ya uzanan yolculuğun ardından abisinin açtığı restoranın başına geçmesi için “Kuzey Kıbrıs’a gel” çağrısı ile yola çıkarak Meksika lezzetlerinin Güzelyurt’a kadar taşınmasındaki bir hikâyesi… 2 bin çeşit tabağı, Meksika’da ünlü aşçılardan öğrendiği meşhur kaburga yemeğini yapan ve iddialı olan Şef Harun Canay, şimdi bu lezzetleri Kuzey Kıbrıs’a taşıdı…

OKULLARA GİTTİ ARDINDAN KURSLAR VERDİ

Meksika’da okullara ve kurslara gitmeye başladığını anlatan Şef Harun Canay, bir televizyon şirketinde de çalışarak kurslar verdiğini anlattı.

Meksika’da dört yıl üniversiteye gittiğini ardından iki yıl da ekstra şef eğitimi gördüğünü ve lisanslarını tamamladığını anlatan Canay, Meksika’da steak ve marinasyon üzerine çok sayıda kurslar aldığını kaydetti.

Ayrıca, Pepsi’nin Meksika acenteliği ve bir reklam şirketinde baş aşçılık yaptığını ifade eden Harun Canay, creative olarak kurslar da aldığını söyledi.

Yeni menü çıkarma yanında gastronomi eğitimleri, tabak dekorasyonları, salatalar, büfe, açık büfe, çok iyi Arjantin ve Brezilyalı şeflerden et üzerine bilgiler ve sertifikalar aldığını kaydeden Şef Harun Canay, abisinin ısrarı üzerine Meksika’dan Güzelyurt’a Hoş Sohbet Restoran’a gelerek işe başladığını belirtti.

Pandemi nedeniyle işlerin çok düştüğünü ifade eden Harun Canay, ancak buna rağmen ülkenin dört bir yanından insanların kaburga ve değişik lezzetler tatmak için restorana geldiklerini de kaydetti.

Steak üzerine her şeyi yaptığını anlatan Canay, Teksas, Dallas, New York, Tea Born, Corozonderes yemekleri yanında çok meşhur bir Brezilya eti Pikanya emeğini de şiddetle tavsiye ettiğini belirtti.
EN ÜNLÜ YEMEĞİ SPAGETTİ KABURGA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Canay, spagetti kaburganın (Costia De Spagetti) Kıbrıs’ta çok tutulduğunu ve menüde kaburga spagettisi olarak geçtiğini söyledi.

18 saat marine edilen etin 11 saat de fırında kaldığını anlatan Canay, hazırlanan yemeği spagetti gibi çatalla yendiğini ifade ederek, “Yaklaşık sekiz kiloluk kaburgalara fırınlama yapıyoruz. Fırından çıktığında arada kemiği oynatmanız yetiyor. Ayni tabağı Türkiye’de Nusret yapıyor. Onlar çok profesyonel fırınlarda yapıyor. Biz kendi sistemimizle yapıyoruz. Ama birçoğunun bizim yaptığımız eti daha lezzetli olduğunu ifade ediyor. Et hem sulu hem de lezzetlidir. Çiğnemenize bile gerek kalmıyor. Yaşlılarımız bile bunu rahatlıkla yiyebiliyor” dedi.ÜLKELERE GÖRE ETTE LEZZET FARKI VAR

Ülkelere göre etlerde lezzet fark olduğunun da altını çizen Canay, Meksika’da Sonoro’da adeta tabiri caiz ise etlerin krallarının olduğu yerde çalıştığını kaydederek, “Buradaki et ile Meksika’daki et çok farklı oluyor. Mangal etleri yani İspanyolcada mangala asado deniyor. Mangal etlerinin en meşhur olanları Brezilya ile Arjantin’dir. Arjantin ette birinci sırada gelir. Brezilya ve Arjantin şeflerim bana sağ olsunlar bütün sırlarını gösterdiler. Çok çeşit kalem var ama pandemiden dolayı yapamıyorum. Ancak, kaurgayı yiyen pişman olmaz” dedi.KABURGA’YI BENİM STİLİMDE TÜRKİYE’DE YAPAN YOK

Yaptığı kaburga stilini şu anda Türkiye’de de yapan olmadığını anlatan Canay, “Onlar normal fırında kaburga yapıyorlar ben değişik ıslak marina sistemi öğrettiler onu yapıyorum. Bizim hem yaşlandırılmış etimiz var hem de kuru ve yaş yaşlandırma var” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Latin Amerika’dan Bolivya, Arjantin, Brezilya Meksika ve Uruguaylı 20 kişilik bir gurubu restoranlarına geldiğini kaydeden Canay, onlara Latin Amerika’da çok meşhur olan badem soslu tavuk yaptığını ve çok beğendiklerini söyledi.2 BİN ÇEŞİT TABAK YAPIYORUM

Venezuella, Arjantin, İspanyol, İtalyan, Fransız, Meksika, Kolombiya mutfağından 2 bin çeşit tabak hazırlayabildiğini de kaydeden Canay, bunları isteğe göre hazırladığını kaydetti.

Uruguay ve Peru’dan bir menü istenmesi halinde kendisini telefonda aramaları halinde et, tavuk veya balık diye menü çalışması yaparak geri dönüş yaptıktan sonra resimleri isteyen kişilere yolladıktan sonra menüden seçip kendisine iletmelerinin yeterli olduğunu ve yemekleri hazırladığını anlatan Canay, “Yaptığım yemeklerin tüm özel baharatlarını yurt dışından getirdim. Pişirme sistemine kadar hepsi orjinaldir” dedi.BİRÇOK YERDEN İŞ TEKLİFİ ALDIM

Meksika’da evlendiğini eşinin Meksika vatandaşı olduğunu anlatan Canay, eşini de KKTC’ye getirdiğini ve kendisine restoranda yardımcı olduğunu belirtti.

Birçok yerden iş teklifleri almasına rağmen abisinin mekânı dışında çalışmanın yanlış olduğunu düşündüğü için Güzelyut’taki Hoş Sohbet Restoran’ı seçtiğini ifade eden Canay, Meksika’dan KKTC’ye abisine destek olmaya geldiğini söyledi.

İşlerin şu anda pandemi nedeniyle düşük olduğunu pandemi öncesi restoran dışına kadar masalar koyduklarını belirten Canay, “İnsanlar biraz çekiniyor. Ekonomi de dönmediği için vatandaşlar bütçelerinde haklı olarak kısıtlamaya gidiyorlar” dedi.ZIRH ADANA KEBABIMIZ DA MEŞHURDUR                 

Yeğeni olan Batuhan Canay’ın çok güzel Adana zırhı çektiğini de kaydeden Harun Canay, restoranda ayrıca pide çeşitlerinin yanında pizzaların, tavuk dolmalarının da çok iyi olduğunu ifade eden Canay, “Kompe kuzu kafes, fırında komple kuzu but, tavuk et ve ciğer şişlerimiz de mevcuttur. Mezelerimizde de iddialıyız. Körü soslu tavuklarımız da vardır” dedi.       Meksika’da Türk Konsolosluğunun görevlendirdiği bir üniversitede kurslar verdiğini de anlatan Canay, Meksikalı öğrencilere Türk mutfağını tanıttığını söyledi.700 ŞEFİN İÇERİSİNDE BİRİNCİ OLDU

Birçok ödülleri olduğunu ifade eden Canay, Meksika’da 700 şefin yer aldığı yarışmada baş şeflik olan Tele Viza’yı kazandığını menüde de Tosya Piliç, incik ve meşhur fırında sütlaç tatlısının yer aldığını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu