KıbrısManşetSiyaset

“Memleket vahşi batıya döndü”

Ülkede nüfus politikası olmadığını vurgulayan Erhürman, “Nüfustaki hızlı değişim, tolere edebileceğimizin ötesine geçti. Kimin, nerde ne yapacağının belli olmadığı bir memleket olmaya doğru gidiyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkede nüfus politikası olmadığını vurgulayan Erhürman, “Nüfustaki hızlı değişim, tolere edebileceğimizin ötesine geçti. Kimin, nerde ne yapacağının belli olmadığı bir memleket olmaya doğru gidiyoruz” şeklinde konuştu.


“5-6 MİLYON SURİYELİ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN YÖNÜNÜ BELİRLEDİ”
Kuzey Kıbrıs’ta nüfus politikası hayata geçirilmezse her 3 ayda 100 yeni polise daha ihtiyaç olacağını, polisin araç-gereç ihtiyacının daha da büyüyeceğini belirten CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Bununla kimse başa çıkamaz. Çözüm nettir. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, 83-84 milyonluk nüfusu var, 5-6 milyon Suriyeli üzerinden Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları belirlendi… Türkiye ne konuşursa konuşsun, bu onların takdiridir, irade onlarındır ama benim burada meselem var. 84 milyonda 5 milyonun bu kadar sorun olduğu yerde, nüfus kaçsa 500-600 binse bu kadar çok nüfusu bu ülke kamu hizmetleri açısından kaldıramaz” şeklinde konuştu.

“TEMEL SORUN HESAPSIZ KİTAPSIZ NÜFUS AKIŞI”
 Buraya bir çocuk geldiyse o çocuğa nitelikli sağlık ve eğitim sunulması gerektiğini belirten Erhürman, Türkçe bilmeyen çocuklar için hazırlık sınıfı açılmasını da bu nedenle talep ettiklerini söyledi. Erhürman, “Temel sorun hesapsız, kitapsız nüfus alıyor olmamızdır. Bu nüfus, bu memlekette yaşayan gerek Kıbrıs kökenli olsun gerek Türkiye kökenli olsun, doğum yeri neresi olursa olsun her insanın derdir. Çünkü o insanlar da hastaneden hizmet alamaz hale geldi, o insanların çocukları da sınıflarda nitelikli eğitim alamaz hale geldi ve bunun önü açık. Ucu bucağı yok. Hiçbir sınır yok” diye konuştu.

“GÜVENLİK, EN ÖNEMLİ SORUN HALİNE GELDİ”
 CTP’nin önerilerinin net olduğunu kaydeden Erhürman, Türkiye ile protokol imzalanacaksa bu plan baz alınarak imzalanacağını, geçiş döneminde Türk Lirası’ndaki değer kaybı ihtimallerinin hesaplanacağını söyleyerek, “Aksi takdirde bu ülkeyi 10 yıl sonra ne siz tanıyabilecekseniz ne de biz tanıyabileceğiz. Memlekette güvenlik sorunu baş sorunlardan biri haline geldi. Hangi memlekette? Güvenliğin esas itibarıyla bir ürün olduğu bir memlekette… Plansız, programsız yönetimsiz şekilde bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete…” dedi.

ÖZTÜRKLER: BU KAYGILARI BİZ DE TAŞIYORUZ
İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, güvenlik ve huzur konusundaki kaygıları herkesin hissettiğini ve kendilerinin de bu konuda hassas davrandıklarını kaydetti. E-vize otomasyon konusunda ihaleye çıkıldığını, temmuz ayı gibi bir pilot bölgeyle bu uygulamanın hayata geçeceğine inandığını belirten Öztürkler, nüfus politikasının önemli olduğunu, bir yıldan uzun süredir bakanlık yaptığını 3. ülke vatandaşlarını beyaz kimliğe yönlendirildiklerini ancak evlilik yoluyla hak kazananları vatandaş yaptıklarını kaydetti. Öztürkler, çalışma izinli veya başka yasal uygulamalarla ülkeye gelenlerin vatandaşlıklarını engellemenin hukuksal olarak mümkün olmadığını da söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu