EkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

Memura 4 ayda artış, işçiye …!

Bakan Gardiyanoğlu, “Geçen yılki gibi pahalılık yok, yeni asgari ücret Haziran’da” dedi

Bakan Gardiyanoğlu, “Geçen yılki gibi pahalılık yok, yeni asgari ücret Haziran’da” dedi

MEMURA VAR, İŞÇİYE YOK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun 2023 yılındaki fahiş fiyat artışlarının, 2024’te yaşanmadığını söyleyerek, yeni asgari ücretin Haziran ayı sonunda belirleneceğini açıklaması, özel sektör çalışanları arasında tepkiyle karşılandı. Kamudan maaş çekenlere “sadece bu yıla mahsus olmak üzere dört ayda bir hayat pahalılığı verilmesini” sağlayacak bir yasa çıkarılırken, özel sektör için de “ferahlatıcı” açıklamalar gelmişti. Bakan Gardiyanoğlu, kamu çalışanlarına artış yasası görüşülürken Meclis kürsüsünden, “Asgari ücretin de 4 ayda bir belirleneceği” müjdesini(!) vermişti.

BAKAN: FAHİŞ ARTIŞ YOK

Bakan Gardiyanoğlu, dün yaptığı bir açıklamada 2023 yılındaki fahiş artışların 2024 yılı içerisinde yaşanmadığını söyleyerek, konuyu asgari ücrete bağladı. Gardiyanoğlu, “Ülkede aşırı derecede anormal bir durum olmadığı sürece asgari ücret masasının, yeni asgari ücreti belirlemek için Haziran ayından önce toplanmayacağını” belirtti. Gardiyanoğlu, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada ayrıca, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun yeni bir konsept olmadığı sürece toplanmayacağı şeklinde bir ifade de kullandı. Göreve başladığı günden beri “işçi” yanlısı olarak görülmeye çaba harcayan Gardiyanoğlu’nun bu açıklaması, kamuoyunu büyük oranda şaşırttı. Açıklamaya çok sert tepkiler geldi.

RESMİ RAKAMLAR YALANLADI

İstatistik Kurumu verilerini kullanarak yaptığımız araştırmada ise bakanın iddiasının tam aksi bir durum olduğu ortaya çıktı. Resmi verilere göre, Ocak-Mart 2023 arasında hayat pahalılığı oranı %9.65 oranındaydı ve dördüncü ay sonunda da %15.46’ya çıkmıştı. 2024’ün Ocak-Mart döneminde “resmi” hayat pahalılığı oranı %16.11 oranında açıklanırken, ekonomi çevreleri Nisan sonunda dört aylık HP’nin %20’yi aşmasını bekliyor. Ayrıca Mart 2023’te %66.97 olan yıllık enflasyonun Mart 2024’te 94.45’e uçtuğu da dikkati çekti. CTP milletvekili Devrim Barçın da sosyal medya hesabından aynı rakamları vererek, bakanı eleştirdi. Barçın, hükümetin özel sektör çalışanlarına verdiği hiçbir sözü tutmadığını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu