KıbrısManşetSiyaset

Merhaba derken..

COVID19 virüsün toplumsal yaşamda yarattığı değişimler, çocuklar üzerinde ciddi ve yıkıcı etkiler bırakabiliyor

Değerli Gıynık okurları bundan böyle bende sizlerle hafta bir bu köşede birlikte olacağım. karınca kararınca içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde sıklıkla karşılaştığımız ve hepimizi olumsuz etkileyen konulara değinmek ve çözüm önerileri sunmak için sizlerle olacağım.

Soru,görüş ve önerilerinizi [email protected] adresinden bana ulaştırabilirsiniz.

Öncelikle bana bu fırsatı veren Sayın Bilbay Eminoğlu’na ve Sayın Ahmet Vamık’a çok teşekkür ediyorum..

Bugünkü yazı konum pandemi sürecinde çocuklarımızın en çok  etkilendiği alanlar olacak.

COVID19 virüsün toplumsal yaşamda yarattığı değişimler, çocuklar üzerinde ciddi ve yıkıcı etkiler bırakabiliyor.

Bunlar arasında akıl sağlığı sorunları yaşama, daha fazla istismara maruz kalma ve bebeklerin gelişimlerinin sekteye uğraması yer alıyor. Okulların kapanması çocukların eğitimine zarar veriyor fakat virüsün toplumsal yaşamda yarattığı değişimler ‘Okulları kapatmak hayatları kapatıyor’

Okulların kapanması çocukların eğitimine zarar veriyor. Ancak okullar çocuklar için sadece birer eğitim yuvası değil.

Aynı zamanda sosyalleşme, duygusal gelişim ve bazı çocuklar için de sorunlu ailelerinden kaçış imkanı sunuyor.

Çocuklar, yetişkinlere kıyasla kendi gelişimsel, sosyal duygusal, ruhsal ve davranışsal gereksinimlerini bağımsız bir şekilde karşılayabilecekleri kaynaklara erişim konusunda deneyim ve beceri eksiklikleri yaşadıklarından pandemi ve doğal afet gibi travmatik olaylardan önemli ölçüde etkilenen grupların başında gelmektedir. Çocukların  içinde bulundukları yaş ve/veya gelişim dönemine pandemi gibi durumlarda yaygın olarak gösterdikleri tepkileri inceleyen çalışmalar ise, okul öncesi dönemdeki çocuklarda yaygın olarak isteksizlik, oyuna odaklanmada güçlük, biberon kullanımı, parmak emme, tuvalet kazaları gibi kronolojik yaş ve gelişim düzeyiyle uyumu olmayan bazı davranışların yanı sıra, anne-babadan ayrılmama gibi durumların gözlenebileceği belirtilmektedir. Okul çağındaki çocuklara yönelik bulgular ise korku ve kaygıda belirgin artış, kardeşlerle sorun yaşama, huzursuzluk, saldırganlık, psikosomatik şikâyetler, sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınma, odaklanmada zorluk, uyku sorunları ve sosyal çekilme gibi davranışların gözlenebileceğine işaret etmektedir.

Ne olduğunu bilmediğimiz, binlerce insanın ölümüne sebep olmuş bir salgınla karşı karşıyayız. Kendimizi korumak için kurallara en etkin şekilde katılım sağlamalıyız.

Acı haberler alıyoruz, en temel ihtiyaçlarımızı almak için markete giderken bile düşünüyoruz. Evet hayat devam ediyor, virüsle yaşamanın koşullarını yerine getirmek suretiyle buna istikrar kazandırmak zorundayız. Bunun en temel gereği de aşı ve pandemi koşullarının gerektirdiği tüm kurallara harfiyen uymaktır.

Bir ay sonra okulları da güvenli bir şekilde açmak durumundayız. Tekrar kapanmayacak şekilde açmamız da önümüzdeki en büyük hedef olmalıdır. İşte tam da bu nedenle   diyoruz ki önce okulları açın. Eğer yaşamsal öneme haiz ise en son okulları kapatın.

Burada önemli olan öğrenme deneyimine dair hevesi canlı, umudu güçlü, neşeyi maksimumda tutmaktır..

Bugünlük bu kadar diyelim değerli dostlarım.

Sevgi ve saygılarımla..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu