KıbrısManşetToplum

MERİTTA Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi: “korumak için bilinçlendirme gerek”

Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi, deniz kaplumbağalarını koruma çalışmaları için deniz kaplumbağaları hakkında halkın bilinçlendirilmesinin şart olduğunu kaydetti

Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi, deniz kaplumbağalarını koruma çalışmaları için deniz kaplumbağaları hakkında halkın bilinçlendirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Merit International Otelleri Sosyal Sorumluluk Projesi Müdürü Silem Sargın Kara, Merkez adına, 16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Deniz kaplumbağaları hakkında bilgi sahibi olma oranı arttıkça korunmalarına yönelik bilinç ve farkındalık da artacaktır” dedi.

Denizlerde artan plastik ve ağır metal kirliliği, iklim değişikliği, yuvalama ve beslenme alanlarındaki tahribat gibi sebeplerden dolayı deniz kaplumbağası popülasyonunun tehlike altında olduğunu kaydeden Kara, “Merkez olarak gerek yaralı deniz kaplumbağalarını tedavi edip onları sağlıklarına kavuşturarak, gerekse toplumu bilinçlendirme projeleri yürüterek soylarının devamı için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Dişi deniz kaplumbağalarının yumurtalarını kumsala bıraktığını, yavrular ise yumurtalarından çıktıktan sonra denize döndüğünü kaydeden Kara, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) listesine göre Yeşil Deniz Kaplumbağasının (Chelonia mydas) nesli tükenmekte olan türler arasında, İribaş Deniz Kaplumbağasının (Caretta Caretta) ise küresel ölçekte hassas, Akdeniz havzasında ise asgari endişe gerektiren tür kategorisinde yer aldığını belirtti.

Sargın Kara: “Etobur olan ve denizanaları ile beslenen İribaş deniz kaplumbağalarının korunması, denizanası popülasyonunu kontrol altında tutar. Ayrıca bu tür, balık ve kabuklu deniz canlıları ile beslenirken suya dağılan minik parçalarla küçük balık sürüleri de kolayca beslenip gelişirler. Yeşil deniz kaplumbağası ise otobur beslenir ve denizlerin bahçıvanları olarak bilinir. Denizlerin oksijenlenmesinden sorumlu olan bu tür, deniz çayırları ile beslenirken onların da büyümesine katkı sağlar” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu