EkonomiKıbrısManşet

Merkez Bankası bankaların 20 milyon olan asgari sermaye miktarını yüzde 300 artırdı

Öz kaynakları belirlenenin altında olan bankalara eksik miktarı tamamlaması için süre verildi

Merkez Bankası’ndan banka kurulması konusunda yeni tebliğ. Öz kaynakları belirlenenin altında olan bankalara eksik miktarı tamamlaması için süre verildi

ASGARİ SERMAYE MİKTARI 20 MİLYONDU… KKTC Merkez Bankası, bankaların asgari sermaye miktarını %300 oranında artırarak, 20 milyon TL’den 80 milyon TL’ye yükseltti. Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun aldığı karar dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 62/2017 sayılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasası’nın 7’nci maddesinin (3)’üncü fıkrasına dayanarak alınan karara göre, bankaların halen 20 milyon TL olan asgari sermayeleri 80 milyon TL’ye yükseltilmek zorunda.

EKSİK MİKTAR İÇİN SÜRE VERİLDİ… KKTCMB’nin kararına göre “Öz kaynakları” 80 milyon TL’nin altında olan bankalara eksik miktarı tamamlaması için iki taksite dayalı bir süre verildi. Buna göre, 30 Eylül 2022 itibarıyla öz kaynakları 80 milyon TL’nin altında olan bankaların eksik kalan miktarın en az yarısını 31 Aralık 2023’e, geriye kalanını da 31 Aralık 2024’e kadar tamamlanmasına, verilen sürenin 20 milyon TL’nin altındaki eksiklikleri kapsamamasına karar verildi.

BANKA KURULUŞUNU DÜZENLEYEN TEBLİĞ… Bu arada, banka ve bankaya bağlı iştiraklerin kurulmasını düzenleyen bir tebliğ de Resmi Gazete’nin 20 Ekim tarihli 244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. KKTC Merkez Bankası, “İzne Tabi İşlemler Tebliği”ni, 62/2017 sayılı Bankacılık Yasası’nın ayrı ayrı 9 maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak hazırladı. Tebliğin amacı, “Banka kuruluşu, şube ve temsilcilik açılması, bankaların faaliyet izinleri, bankalarca şirket kurulması veya kurulmuş şirkette pay edinilmesi, banka paylarının edinim ve devirleri ile bankaların ana sözleşme ve tüzüklerine ilişkin esas ve usulleri düzenlemek” olarak açıklandı. Hazırlanan yeni tebliğle 29 Mart 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 39/2001 numaralı tebliğ yürürlükten kaldırıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu