EkonomiManşetSporToplum

Merkez Ligler

Deloitte’un son raporu da ortaya koyuyor ki, Avrupa futbolu büyüdükçe, zengin ligler ile yoksul ligler arasındaki ekonomik, finansal ve sportif ara daha da açılıyor

140 ülkede, 700 ofiste, çalışmakta olan 150,000 personeli ile dünyanın en büyük muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan uluslararası firmalarından birisi olan Deloitte açıkladı geçen; Yıllık 5.4 Milyar Euro’luk geliriyle Premier League tek başına Avrupa futbol pazarının yüzde 19’unu tek başına paylaşıyor. Hâl böyle olunca, Avrupa futbolunda Premier League sadece merkez ligler içinde değil, aynı zamanda tüm futbol pazarında çok ciddi bir rekâbet üstünlüğüne sahip.

Yine Premier League yıllık 3.210 Milyon Euroluk yayın geliriyle, merkez ligler içinde kendisine önemli bir finansal üstünlük sağlamakta bereket. Bu üstünlük, aynı zamanda sportif alana da yansımış durumda. Nitekim, 2022-2023 sezonunda hem Şampiyonlar Ligi’nde, hem de Avrupa Ligi’nde 4 İngiliz kulübü kendi aralarında oynadılar ve adeta Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ni ‘Premier Lig’e çevirdiler.

Premier League’in toplam 5.4 Milyar Euro’ya ulaşan gelirinin %59’u naklen yayın haklarının satışından geliyor. Bu bağlamda Premier League’nin 3.210 Milyon Euro’ya ulaşan naklen yayın gelirleri, Fransız Lig 1’in 3, Alman Bundesliga  ve İtalyan Serie-A’nın  1,5 ve İspanyol La Liga’nın da 1 katı kadar.

İngiliz futbolu kulüp başına 272 Milyon Euro ortalama gelirle, Bundesliga takımlarından % 54,5;  La Liga ekiplerinden %76,6; Serie-A takımlarından %145 ve Lig 1 takımlarından da % 220 daha fazla gelir kazanıyor.

İngilizler maç günü gelirlerinde de ortalama seyirci başına 38,265 Euro’luk gelirle ilk sırada yer alıyorlar. İngilizleri 35,712  Euro ile İspanyollar izliyor. Almanlar stat doluluk oranında % 90’lık ortalamayla ikinci sırada yer almalarına karşın, 19,872 Euro gelirle Merkez Ligler içinde 4.sıradalar. İtalyanlar 27,926 Euro ile üçüncü sırada iken, Fransızlar 15,149 Euroyla son sırada kendilerine yer bulabiliyorlar. Premier league’nin kazandığı 5,440 Milyon Euro gelirin yaklaşık % 59’unu oyunculara ücret olarak dağıttığını gösteriyor. Bu da doğal olarak en iyi oyuncu ve teknik adamın İngiltere’ye gitmesine neden oluyor.

Deloitte’un son raporu da ortaya koyuyor ki, Avrupa futbolu büyüdükçe, zengin ligler ile yoksul ligler arasındaki ekonomik, finansal ve sportif ara daha da açılıyor. Merkez Ligler lehine, Çevre Ligler aleyhine haksız rekabet kalıcılaşıyor ve her geçen gün rekabet dengesizleşmeye başlıyor. Bu dengesizlik kendi içinde de rekabetçi dengenin bozulmasına yol açıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu