GenelKıbrısManşet

Mesajlar işçiyi doyurmuyor!

ARTUN ÇAĞA

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda yetkililerin kutlama mesajları, açlık sınırı altındaki asgari ücretle yaşayan çalışanlara anlamlı gelmedi:

SADECE 1 GÜN TATİL BAŞARILAMADI

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dün tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de kutlandı. Kamu çalışanları ve özel sektörün önemli bir bölümü “tatil” yaparken yine de birçok işkolunda ekstra ücret almadan “çalışmak zorunda bırakılan” binlerce emekçi vardı. Ülkede bir türlü yılda sadece “bir gün” çalışanların tatil yapması veya tek gün de olsa daha yüksek bir ücretle çalıştırılması “becerilemezken”; yetkili ve yetkisiz onlarca kişi “Yaşasın 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı” mesajı yayımladı. 2018-2019 yıllarında kimsenin bu anlamlı günde çalıştırılmaması, çalıştırılacaksa da ek mesai ödenmesi için yapılan çalışmalar, arkadan gelen UBP-DP-YDP koalisyonu tarafından rafa kaldırılırken, dün çalışanların arasında yer alan basın emekçileri, bu koalisyon yetkililerinin mesajlarını da haberleştirdi.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın hesaplamalarına göre ‘Açlık sınırı’ ; Mart ayı sonu itibarıyla 13 bin 247 TL’ye ulaştı. Aralık 2022’de belirlenen ancak, Ocak 2023 sonunda yürürlüğe giren net 11 bin 800 TL’lik asgari ücreti daha yılın üçüncü ayında 1,447 (bin 447) TL geçen açlık sınırı, asgari ücretin yeniden belirlenmesini de gündeme getirdi. Ülkede özel sektör çalışanlarının çok önemli bölümü asgari ücret alırken, çalışan kesimler 1 Mayıs kutlama mesajlarının yerini, asgari ücretin yükseltilmesi çalışmalarının almasını istiyor.

HÜKÜMET MESAJLARI

Başbakan Ünal Üstel yayımladığı mesajda, “Hükümetimiz, işçi ve emekçilerimizin haklarının korunması ve daha ileriye götürülmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, ekonomik sıkıntıların karşısında alım güçlerinin korunması hususlarında çalışmalarını samimiyetle sürdürmektedir” dedi. Başbakan Yardımcısı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, çalışma yaşamıyla ilgili hedefin, AB normlarına uygun, güvenli ve eşitliğe dayalı bir sistem olduğunu belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise ülkede işçi kesiminin hak ettiğini alabilen ve geleceğe güvenle bakabilen bir konumda olmadığını belirterek bu duruma nasıl gelindiğinden çok durumun nasıl değişeceğini konuşmak gerektiğini kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu