EkonomiGenelManşetTürkiye

Mevduata yatırım yapan kazanamadı

TÜİK verilerine göre mevduat faizi yıllık bazda yatırımcısına %55 kaybettirdi

TÜİK verilerine göre mevduat faizi yıllık bazda yatırımcısına %55 kaybettirdi

BORSAYA YATIRIM YAPAN KAZANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) finansal yatırım araçlarından en yüksek reel getiriyi BİST 100 endeksinin sağladığını bildirirken, mevduat faizinin yatırımcıyı fazlasıyla üzdüğü hesaplandı. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BİST 100 endeksi; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde %40,40 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. BIST 100 ayrıca, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %1,07’lik reel getiriyle artıda kalan tek yatırım aracı oldu.

DOLAR EURO’YA FARK ATTTI

Dövize yönelik yatırımlarda ABD Doları’nın diğer döviz cinslerine fark attığı görülüyor. TÜİK verileri, TÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda doları %9,34 reel getiri sağladığını gösterirken, Euro’nun yatırımcısına %7.37 kaybettirdiği görülüyor. Ekim ayı içinde TÜFE bazında doların %2 oranında, Euro’nun ise %2,8 oranında yatırımcısına kaybettirmesi, ilginç bir veriyi oluşturdu. Ayrıca, yatırım araçlarından külçe altın yıllık bazda %2,99 kazandırdı. Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ise %24,28 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

MEVDUAT ÜZMEYE DEVAM EDİYOR

Yatırımcılar açısından en çok sıkıntı yaratan finansal yatırım aracı ise mevduat faizleri oldu. Parasını mevduata yatırıp, gelir sağlamayı uman yatırımcılar büyük hayal kırıklığı yaşadı. TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) reel olarak aylık sürede %2.30; altı aylık sürede %9,76; yıllık sürede ise %37,78 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Mevduat faizinde Yİ-ÜFE’de daha büyük kayıplar var. Aylık sürede %6,19; 6 aylık sürede %23.48; yıllık sürede ise %55,21 reel kayıp oluştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu