ManşetSağlıkYaşam

Mevsimsel depresyon

Mevsimsel depresyon, mevsimlere bağlı olarak değişen depresyon türüdür. Bu depresyon her yıl aynı dönemde başlayıp aynı dönemde sona erer

Mevsimsel depresyon, mevsimlere bağlı olarak değişen depresyon türüdür. Bu depresyon her yıl aynı dönemde başlayıp aynı dönemde sona erer. Mevsimsel depresyon geçiren pek çok insanda belirtiler sonbaharda başlayıp kış boyunca devam eder ve kişi kendini sürekli halsiz ve keyifsiz hisseder. Daha az karşılaşılmakla birlikte mevsimsel depresyon ilkbahar ve yaz aylarında da ortaya çıkabilir. Mevsimsel duygu durum bozukluğu, hemen herkeste ortaya çıkan normal mevsimsel değişikliklerin adeta uç bir durumu olduğundan, tedavisiz kendi kendini sınırlayabilmektedir.

Normal kişilerde, mevsimlere bağlı olarak kilo farklılıklarına ve tiroit işlev değişikliklerine rastlanabilmektedir. Ancak mevsimsel duygu durum bozukluğunun majör depresyonun bir türü olduğu asla unutulmamalı ve ihmal edilmemelidir. Hastalığı mevsimsellik ile açıklamanın yanı sıra, kişilik ve karaktere göre de özellikler içerdiği dikkat çekmektedir.

Ümitsizlik, isteksizlik, kendini değersiz hissetme, suçluluk duygusu, uyku bozukluğu, enerji kaybı, çabuk yorulma, iştahın artması veya azalması (daha çok karbonhidratı yiyeceklere yönelme), sinirlilik, karamsarlık ve konsantrasyon bozukluğu mevsimsel depresyonun belirtilerindendir. Mevsimsel depresyon belirtileri, sabah zor uyanma ve sabah yorgunluğu, aşırı yeme (özellikle karbonhidratlara yönelme) ve uyuma eğilimi, kilo artışı, bitkinlik, enerji azalması ,konsantrasyon güçlüğü, sosyal aktivitelerden ve çevreden uzaklaşma ,karamsarlık, umutsuzluk ,hayattan keyif alamama Mevsimsel olmayan depresyonda uykusuzluk, huzursuzluk ve kilo kaybı daha sık görülürken mevsimsel depresyonda ise daha çok fazla uyuma, aşırı yeme ve kilo alımı görülmektedir.

Bu belirtiler çoğu zaman çökkünlük hissi başlamadan önce görülmektedir. Mevsimsel depresyonun genel belirtileri arasında sabah yorgunluğu, aşırı yeme, kilo artışı, konsantrasyon güçlüğü, sosyal çevreden uzaklaşma, karamsarlık ve hayattan keyif alamama sayılabilir. Mevsimsel depresyonun tedavisinde başvurulan yöntemler arasında ışık terapisi, antidepresanlar, iyonize hava, psikoterapiler ya da melatonin hormon desteği sayılabilir. Depresyon tedavisinde psikoterapilerin  yüksek oranda etkili olduğu bilinmektedir.

Mevsimsel depresyonda hangi yöntemin tercih edileceğine hastanın kişisel öyküsü dinlenerek psikiyatri uzmanları tarafından karar verilmektedir. Bu nedenle tanısal muayene oldukça önemlidir. Bu tedavi yöntemlerinin yanında kişinin gün ışığından yararlanmanın yollarını bulması daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Hava kapalı olsa bile sabah erken uyanmak ve gün ışığında yürümek, akşam saatlerinde ise olabildiğince aydınlıkta olmak ve uyku saatlerinin düzenli tutulmasına özen göstermek kişinin kendisi adına yapabilecekleri arasında sayılabilir.

Mevsimsel olmayan depresyon tedavi planı ise kişinin durumuna ve depresyonun şiddetine göre belirlenecektir. Hafif ila orta derecede depresyonu olan kişiler konuşma terapilerinden yararlanabilirken; orta ila şiddetli depresyon yaşayan insanların bunun yanında antidepresanlara başvurmaları gerekebilir. Depresyon için ilaç ve konuşma terapilerinin ötesinde başka tedavi seçenekleri de bulunur. Örneğin hafif depresyona sahip kişilerin egzersiz programına başlama ya da yeni hobiler edinme gibi küçük yaşam tarzı değişiklikleriyle içinde bulundukları durumdan sıyrılmaları mümkün olabilir

Diğer Haberler

Başa dön tuşu