GenelKıbrısManşet

Meyhane artık lüks sayılıyor

Ülkemizde uzun yıllardır meyhanecilik yapan ve Kıbrıs meyhane kültürünü sürdürmeye çalışan Emirali Tatlıdil, ekonomik koşullar nedeniyle meyhane kültürünün de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti

“Eskiden insanlar bizi arayıp ‘Bu akşam boş yer var mı’ diye sorardı. Şimdi arayıp ‘fix menü ne kadar’, ‘Bu içkiyi içersek ne kadar olur’ diye soruyorlar”

“Bugünkü maliyetleri fiyatlara yansıtsak, alkol hariç kişi başı minimum 450 TL hesap almamız lazım ama bunu yapsak kimse kapıdan içeri giremez”

GIYNIK ÖZEL

“GİRDİ MALİYETLERİ 5 KAT ARTTI”…

Ülkemize gelen turistlerin en çok çok tercih ettiği mekânlardan birisi olan Bizim Meyhane’de Kıbrıs kültürünü tanıtmak ve Kıbrıs’a özgü lezzetleri sunmak için çalışan Emirali Tatlıdil, “Çok fazla geriye gitmeye gerek yok. 1 yıl öncesiyle kıyaslama yapacak olsak, girdi maliyetleri 5 kat artmış durumda. 1 yıl önce Aralık ayında bin 800 TL gelen elektrik faturası, bu yıl aynı dönemde 8 bin TL olarak geldi. Et fiyatlarından bahsetmek dahi istemiyorum. İthal ete izin verilsin herkes de bütçesine göre et yiyebilsin diyoruz ama maalesef sesimizi duyan yok” dedi.

“KALİTEMİZDEN ÖDÜN VERMEK İSTEMİYORUZ…

“Bu ülkede meyhane kültürü çok eski yıllardan beridir var. İnsanlar meyhaneyi bir sosyal aktivite, sosyalleşme aracı olarak görüyor ama bu ekonomik gidişatla bu kültürün de biteceğini düşünüyorum çünkü halkın meyhaneye ödeyebileceği hesap bellidir” diyen Tatlıdil, “İğneden ipliğe her şeyin fiyatı 3’e 5’e katlandı. Alkollü içki fiyatları geçtiğimiz yıla oranla 6 katı yükseldi. Masraflarımız, giderlerimiz sürekli artıyor. Ülkedeki elektrik kesintileri dahi bizim için ekstra bir külfet çünkü jeneratör temin etmek ve hazırda bulundurmak zorundayız. Maliyetlerimiz bu kadar artarken bizim bunu sürekli fiyatlarımıza yansıtmamız mümkün değil. Ayakta kalmak için ya fiyatları artırmak ya da kalitenizden ödün vermek zorundasınız” diyerek, ülke halkı için meyhanenin yakın zamanda lüks restoran ile eşdeğer duruma geleceğini ve meyhanelere sadece ekonomik gücü iyi olan kişiler ile turistlerin gidebileceğini vurguladı.

“ESKİDEN DAHA AZ GELİR ELDE EDİP DAHA ÇOK KAZANIYORDUK”…

“Bir yıl öncesine kadar meyhanemize gelen yerli müşterilerin sayısı çok daha fazlaydı” diyen Tatlıdil, “Her geçen gün otellerin bize gönderdiği ve internet üzerinden bizi bulup gelen turist müşterilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Yerli müşterilerimiz yavaş yavaş kopuyor. Haftada bir gelen müşterimiz ayda bir gelir oldu. Ayda 2-3 kez gelen müşterimiz, 3 ayda 1 gelir oldu” şeklinde konuştu. Artık kendilerinin de işletmeci olarak çok düşük kar marjlarıyla çalışıyoruz. 3-4 yıl önce şimdi elde ettiğimiz gelirin 4’te birini elde ederdik ama hem giderimizi karşılayıp hem cebimizde para kalırdı hem de kenara bir yere para koyardık” diyen Emirali Tatlıdil, “Bu koşullarla bu işin içinden nasıl çıkılacak bilmiyoruz” yorumunda bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu