DünyaFutbolManşetSpor

Mia Hamm ve kadın futbolu

FIFA eski Başkanı Sepp Blatter; “Dünya nüfusunun yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor ki bu da 4 milyar atıl müşteri demektir. Kadın aday müşterileri de kazanmak lâzım” demişti 90’lı yılların başındaki bir demecinde

FIFA eski Başkanı Sepp Blatter; “Dünya nüfusunun yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor ki bu da 4 milyar atıl müşteri demektir. Kadın aday müşterileri de kazanmak lâzım” demişti 90’lı yılların başındaki bir demecinde. İşte o yıllardaki Amerika Kadın Futbol Millî Takımı Kaptanı Mia Hamm bu promosyon için gayet uygun bir kahramandı. Buna ek olarak 2001 Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Alman kadın futbolcu Claudia Müller, İsveç’e attığı gol sonrası formasını çıkarmış ve Time’a kapak yaparak kapak olmuştu. Bu tip aykırı hareketler nedeniyle bayan futbolundaki şölen sayesinde izleyici kitlesi artarak devam etti.

Son yılların medya promosyonu ise Brezilyalı Marta Vieira da Silva, Amerikalı hanımefendiler Alex Morgan ve Megan Rapinoe. Hanımlar kişi futbol oynamak için yaratılmış âdeta. Tam bir futbol dehası gençler. Attıkları müthiş golleri Youtube’den indirip bir’bakın isterseniz, feci. Bu hanımefendiler sayesinde artık kadın futbolunun da yüksek bir transfer piyasası var. İşte, bu haftaki köşe konuğumuz ise bayan futbolu açılımındaki ilk kahraman olarak tarihe geçen Mia Hamm.

Mariel Margaret Hamm daha çok Mia Hamm adıyla çağrılıyor. Kendisi eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kadın Futbol Millî Takım Kaptanı. 17 Mart 1972’de Alabama’da doğdu. ABD’nin en başarılı bayan oyuncusu olan Hamm, 15 yaşında ABD Kadın Futbol Millî Takımı’nın en genç oyuncusu olma ünvanını kazandı. 1991’de FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda millî formayı giyen Hamm, 19 yaşında turnuvanın en genç futbolcusu olarak şampiyonluğa ulaşan takımın bir parçası olarak toplamda 2 gol kaydetti. 1993 Üniversite Yaz Olimpiyat Oyunları’nda da ABD Üniversite Millî Takımı’nın bir parçası olarak da mücadele etti. Çin’e kaybettikleri final sonrasında gümüş madalya kazandı. 22 Mayıs 1999 tarihinde Orlando Florida’da Brezilya karşısında oynanan maçta 108’nci millî golünü kaydederek tüm zamanların en çok gol atan futbolcusu rekorunu kırdı.

1997 yılında Kadın Spor Vakfı tarafından Yılın Kadın Sporcusu seçildi. 2001 ve 2002 yıllarında FIFA tarafından Yılın Kadın Futbolcusu ödülünü kazandı. Modern zamanların en iyi kadın futbolcularından biri olarak gösterilen Mia Hamm, uluslararası arenada kaydettiği 158 golle rekor kırarak dünya futbol tarihinde en çok gol atan millî futbolcu olmuş. Neyse, yeni gözdemiz Amerika’nın yeni yükselen yıldızı Alex Morgan ve Megan Rapinoe. Bunlar da başka yazıya.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu