EkonomiGenelKıbrısManşet

MİK baskı ve tehdit altında

KIB-TEK Akaryakıt Temin İhalesi’nde sular durulmuyor. Dün basında Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halis Üresin’in komisyon üyelerine imzalarını geri çekmemeleri için baskı yaptığı yönündeki iddiaların asılsız olduğu, esas baskı ve tehdidin Bakan Arıklı tarafından hem KIB-TEK Teknik heyetine hem de Merkezi İhale Komisyonu üyelerine yapıldığı ortaya çıktı

“İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZ”… KIB-Tek Akaryakıt Temin İhalesi’yle ilgili GIYNIK Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halis Üresin, “Komisyon üyelerinin imzalarını geri çektikleri gibi iddialar tamamen asılsızdır. Bugünkü (dün) toplantımızda zaten akaryakıt ihalesi gündemimizde değildi ve ayrıca zaten henüz ihaleyle ilgili bir onay verilmiş değil” şeklinde konuştu. Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın tehditkâr açıklamalarından sonra kamuoyunda oluşan kafa karışıklığına son vermek ve verilen kararın doğruluğunu teyit etmek adına Pazartesi günü Başsavcılık’tan görüş talep etme kararı aldıklarını ifade etti.

“SUÇLAMALARDAN DOLAYI RAHATSIZIZ”… “Ben tek bir kişi değilim, komisyon üyelerimle birlikte hareket ediyoruz” diyen Halis Üresin, “Bizim Sayın Bakan ile şahsi bir sorunumuz yok ve polemiğe girme gibi bir düşüncemiz de yok. Komisyonun ve bilirkişilerin görüşleri Sayın Bakan ile farklı olabilir. Hepimiz kamu görevlisi olduğumuz için bu tür suçlamalardan rahatsız olduğumuz da bir gerçek. Biz bir hukuk devletiyiz ve Başsavcılık’tan hukuki görüşümüzü alıp, görüş doğrultusunda kararımızı vereceğiz” diyerek, en doğru ve en şeffaf kararın bu şekilde olabileceğini dile getirdi.

“KİMSE KOMİSYON ÜYELERİNİN ÜZERİNDE BASKI KURAMAZ”… Komisyon üyelerine baskı gibi bir durumun kesinlikle söz konusu dahi olamayacağını, her bir üyenin kendi bakanlıkları tarafından seçkin kişiler olarak komisyona atandıklarını vurgulayan Üresin, “Hiç kimsenin bir başkası üzerinde baskı kurması gibi bir durum söz konusu olamaz, zaten komisyon üyesi arkadaşlarımız da öyle baskı ve telkinlerle hareket edecek karakterde değiller. Fakat komisyon üyelerine yönelik suçlayıcı ithamlar ve tehditler büyük bir rahatsızlığa neden oldu” diyerek, komisyon üyelerinin Başsavcılık’tan görüş talep edilmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

“KIB-TEK YÖNETİM KURULU BLOKE ARTIRIMINI KABUL ETTİ”… 150 bin tonluk akaryakıt ihalesine 33.23 dolar ile en düşük teklifi veren Sideral Lines’ın evraklarının Merkezi İhale Komisyonu tarafından ve ardından KIB-TEK teknik ekibi tarafından da incelendiğini, ayrıca Bakan Erhan Arıklı Başkanlığı’nda toplanan KIB-TEK Yönetim Kurulu tarafından da 30 dolarlık rayiç bedel üzerinde olan miktar için bloke artırımının kabul edildiğini kaydeden Halis Üresin, normal şartlarda ihalenin onaylanması gerekirken ihalenin karar aşamasında Bakan Arıklı’nın söz konusu firmanın Rafineri Opsiyon Belgesi’nin geçerli olmadığına yönelik açıklaması ve MİK üyelerini mahkemeye vermekle tehdit etmesinin ardından en doğru adımın hukuki görüş almak olduğuna karar verdiklerini kaydederek, Sideral Lines’ın Rafineri Opsiyon Belgesi’nin geçerli olup olmadığına ilişkin Başsavcılık’tan görüş talep edileceğini ve Başsavcılık’tan gelecek görüş doğrultusuna olumlu ya da olumsuz bir karar üreteceklerini belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu